Hlavní obsah

Ledy mezi USA a Íránem opatrně tají, prezidenti si začali dopisovat

– Teherán/Washington
Novinky, rei

Íránský prezident Hasan Rúhání si začal dopisovat se svým americkým protějškem Barackem Obamou. V úterý to potvrdila íránská strana. Bílý dům nový přístup Teheránu opatrně vítá. Obě země přerušily diplomatické vztahy v roce 1980 po islámské revoluci a přepadení velvyslanectví USA v Íránu.

Foto: Novinky/Reuters

Prezidenti Íránu Hasan Rúhání a USA Barack Obama.

Článek

Obama nabídl dialog už po svém prvním zvolení v roce 2008. Namísto toho ale pokračoval rozkol, až na popud Spojených států přišlo přijetí tvrdých sankcí OSN vůči Teheránu kvůli jeho jadernému programu. Nový kurz nastolil Írán teprve po červnovém zvolení Rúháního.

V úterý potvrdil mluvčí íránského ministerstva zahraničí, že Rúhání odpověděl Obamovi na jeho dopis, v němž mu gratuloval ke zvolení. Také Obama řekl, že si s íránským protějškem dopisuje.

Příležitost pro demokracii

Americký prezident sice jednou dostal list také od Rúháního předchůdce Mahmúda Ahmadínežáda a sám dvakrát napsal přímo nejvyššímu íránskému duchovnímu, ajatolláhovi Alímu Chameneímu, nicméně teprve teď se podle hlavy USA otevírá prostor pro dorozumění.

„Existují náznaky, že nový prezident Rúhání usiluje o otevření dialogu se Západem a se Spojenými státy takovým způsobem, jaký jsme dříve nezaznamenali. Je tu příležitost pro diplomacii,“ prohlásil Obama v rozhovoru pro televizi Telemundo.

Prezident Rúhání dal opakovaně najevo, že je pro „konstruktivní spolupráci“. Podle německého magazínu Der Spiegel je připraven dát zavřít jaderné zařízení Fordo nedaleko města Kom výměnou za zrušení sankcí. Sám ajatolláh Chameneí v souvislosti s nukleárním programem v úterý řekl, že podporuje diplomatickou „flexibilitu“ a „správnou a racionální zahraniční a domácí politiku“.

Rúhání a Obama budou oba mluvit před Valným shromážděním OSN. Jejich schůzka se podle Bílého domu zatím neplánuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám