Hlavní obsah

Ze Sýrie utekl před boji milión lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Počet lidí, kteří utekli během dvou let před boji v Sýrii, překročil milión. V úterý to uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj polovinu z běženců tvoří děti a většina z nich je mladších jedenácti let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syřané hromadně opouštějí zemiVideo: Reuters

 
Článek

Před několika týdny ještě OSN registrovala asi 800 000 syrských uprchlíků. Počet nově příchozích se každý týden zvyšuje, což vytváří mimořádný tlak na okolní země. Jen v úterý přešlo hranice do Jordánska 2 257 uprchlíků. Od Nového roku vzrostl počet uprchlíků ze Sýrie o 400 000.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci v jordánském táboře Satri

"Sýrie je blízko naprosté zkáze - milión lidí je na útěku, další milión je v pohybu na syrském území a tisíce lidí přecházejí hranici každý den," sdělil vysoký komisař pro uprchlíky António Guterres a dodal: "Děláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli, ale schopnost světa řešit tuto humanitární krizi je nebezpečně vyčerpaná. Je nutné tuto tragédii zastavit.“

Foto: Reuters

Syrští uprchlíci v táboře Azaz u tureckých hranic odpočívají po kopání přívodu vody.

Nejvíce Syřanů uprchlo do Libanonu, kam směřovala třetina z miliónu uprchlíků. Zvýšili počet obyvatel Libanonu o desetinu a pětinu obyvatel země nyní tvoří Syřané. Jordánský král Abdalláh, do jehož země uprchlo 325 000 Syřanů, požádal v úterý o pomoc. V Turecku je 185 tisíc uprchlíků v 17 uprchlických táborech. Přes sto tisíc Syřanů uteklo do Iráku a 43 tisíc do Egypta. Započítáni jsou i ti, kteří utekli, ale ještě nebyli jako uprchlíci registrováni. Ve skutečnosti však může být počet o dost vyšší, protože ne všichni o status uprchlíka požádali.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci čekají před v jordánským táborem Satri.

Dárcovské státy sice slíbily na pomoc syrským uprchlíkům 1,5 miliardy dolarů, avšak zatím se z této sumy podařilo jen získat necelou čtvrtinu.

Foto: Reuters

Děti syrských uprchlíků v tureckém táboře Azaz při výuce

Syrský konflikt začal před dvěma lety a dle odhadů si vyžádal životy 70 000 lidí.

Británie poskytne povstalcům techniku, ale ne zbraně

Británie poskytne syrské opozici nebojovou vojenskou techniku, řekl ve středu britský ministr zahraničí William Hague. Zbraně, o které opozice stále žádá, ale Spojené království vzbouřencům nedodá.

Británie tak zaujala podobný postoj k oponentům syrské vlády jako USA. [celá zpráva]

Hague řekl, že součástí pomoci budou pancéřovaná vozidla, ochranné vesty a zařízení na vyhledávání a záchranu. Dále také prostředky k opravám elektrického zařízení, vybavení na čištění vody nebo testování chemických zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám