Hlavní obsah

Propuštěným Palestincům poskytne azyl i Turecko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Některým Palestincům, které v rámci výměny za drženého vojáka Gilada Šalita propustí Izrael ze svých věznic, přijme Turecko. V úterý to s odkazem na turecké ministerstvo zahraničí oznámila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky propuštěných palestinských vězňů se vracejí z Izraele domůVideo: Reuters

 
Článek

Šalit, unesený před pěti lety palestinskými radikály v pásmu Gazy, se ocitl v úterý na svobodě výměnou za propuštění 1027 Palestinců, z nichž někteří se podíleli na pumových útocích v Izraeli. Části z nich poskytne azyl Turecko, uvedl pro agenturu AP nejmenovaný zdroj z turecké diplomacie, který však neupřesnil počet. Podle televize NTV přijme Istanbul desítku vězňů.

Palestinští představitelé už dříve uvedli, že 40 vězňů z Izraele bude předáno do Turecka, Sýrie, Kataru a Jordánska. Více než 200 lidí pocházejících ze Západního břehu Jordánu zase zůstane v pásmu Gazy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Turecko v minulých týdnech ukončilo spojenectví s Izraelem, když vypovědělo velvyslance i obchodní a vojenské dohody. Ankara tak s více než ročním odstupem reaguje na zásah izraelského komanda proti flotile s palestinskými aktivisty a materiálem pro pásmo Gazy, které je pod blokádou Izraele. Při zásahu loni v květnu zemřelo devět Turků.

Palestince propustí postupně

Výměna vězňů za Šalita bude mít několik fázi. Během té první vydá Izrael palestinské samosprávě 477 lidí. Je mezi nimi i 27 žen. Zbylých 550 palestinských vězňů bude propuštěno v průběhu následujících dvou měsíců. Někteří vězni strávili za mřížemi desítky let.

Foto: Andrew Winning, Reuters

První propuštění palestinští vězni

Úterní výměnu poznamenaly u Ramalláhu první těžkosti. Poté, co Palestinci v místě předání vězňů začali pálit pneumatiky, změnili Izraelci místo dalších předání, načež došlo ke střetu s izraelskými vojáky, uvedl server Haaretz.

Na přechodu Rafah mezi Egyptem a pásmem Gazy vítal osvobozené Palestince samotný exilový vůdce palestinského hnutí Hamás Chálid Mišál. Výměna se uskutečnila s přispěním Egypta a Červeného kříže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám