Hlavní obsah

Na seznamu vězňů, které Izrael vymění za uneseného vojáka, jsou i teroristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael v neděli zveřejnil jména 477 z 1027 palestinských vězňů, jež propustí výměnou za rukojmí Gilada Šalita. Prezident Šimon Peres začal lidem ze seznamu udělovat milosti. Mezi propuštěnými jsou i žena, která pomáhala sebevražednému atentátníkovi, nebo velitel palestinské jednotky, která unesla dva izraelské vojáky.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Článek

Palestinští radikálové unesli Šalita do pásma Gazy v roce 2006. Izrael až nyní přistoupil na podmínky únosců a vydá za něj 1027 vězňů. V první fázi se má na svobodu dostat 477 osob včetně 27 žen. Izraelci už začali svážet trestance z 11 věznic do dvou zařízení, odkud budou převezeni k předání. Jako první přijel autobus se ženami.

Zbylých 550 lidí pak bude osvobozeno do dvou měsíců. Podle agentury AP by voják mohl být za vězně vyměněn v úterý.

Izraelská veřejnost má od publikace seznamu 48 hodin na vznesení odvolání k nejvyššímu soudu. V minulosti v podobných případech soud nikdy neintervenoval, aby výměnu nezmařil.

Námitka pozůstalých 

Soud už oznámil, že obdržel námitku organizace sdružující rodiny obětí teroristických atentátů z Almagoru. Projedná ji v pondělí v poledne. Organizace žádá odklad výměny, aby rodiny měly víc času na prostudování seznamu a na reakci.

Na seznamu je kromě jiných Ahlam Tamímíová, která byla zatčena jako členka ozbrojeného křídla radikálního Hamasu, ale předtím, než se k této organizaci připojila, pracovala jako reportérka místní televize. Za napomáhání sebevražedným atentátníkům byla odsouzena k 16 letům vězení.

Dalším propuštěným má být Muhammad Šaraza, který velel elitní bojové jednotce Hamasu označované jako 101. V roce 1989 tato jednotka unesla dva izraelské vojáky, kteří akci nepřežili. Šaraza byl zatčen téhož roku a odsouzen ke třem doživotním trestům a dalšímu třicetiletému vězení.

Některé vězně Izrael odmítl propustit

Izrael ale odmítl propustit palestinského předáka Marvána Barghútího, odsouzeného na doživotí za útoky, výrobce bomb Hamásu Abdulláha Barghútího a Ahmada Sadata, který se podílel na vraždě izraelského ministra turistiky Rehavama Ze´eviho.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Izrael v minulosti už několikrát vyměnil jednotlivá rukojmí za nepřiměřený počet vězňů, většinou v řádu stovek. V případě Šalita je nepoměr vůbec největší. Kritici výměny tvrdí, že to odpůrce Izraele podnítí k dalším únosům. Podle průzkumu ale 69 procent Izraelců s podmínkami výměny souhlasí, i když si 62 procent občanů myslí, že to povede ke zhoršení bezpečnostní situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám