Hlavní obsah

Charita, která organizovala flotilu pro Gazu, je napojena na tureckou vládu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká charita, která organizovala flotilu s pomocí pro pásmo Gazy, jejíž výjezd skončil koncem května zásahem izraelského komanda v mezinárodních vodách a smrtí devíti lidí, je napojena na politické elity v Ankaře a vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Uvedl to v pátek list The International Herald Tribune (IHT) s odkazem na turecké diplomaty a vládní představitele.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara, na níž po zásahu Izraelců koncem května zahynulo devět propalestinských aktivistů.

Článek

Izrael a Západ tureckou Nadaci pro lidská práva a svobody (IHH) nařkl z podpory skupin obviněných z terorismu včetně radikálního hnutí Hamás, které vládne v pásmu Gazy. Podle IHT je charita napojena na stranu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, jemuž pomáhá zajistit podporu konzervativních muslimských voličů před volbami plánovanými na příští rok i navýšit vliv Turecka v arabském světě.

Nejmenovaný vládní představitel deníku řekl, že na plavidlo Mavi Marmara, kde se udál střet s izraelskými vojáky, se původně chtěla nalodit skupina až deseti poslanců z Erdoganovy strany, od čehož je ale na poslední chvíli odradilo ministerstvo zahraničí s tím, že by jejich přítomnost příliš navýšila napětí ve vztazích s Jeruzalémem.

„Vláda mohla loď zastavit, kdyby chtěla, ale mise do Gazy posloužila jak IHH, tak vládě k vytvoření hrdinů doma i v arabském světě,“ míní Ercan Citlioglu, expert na terorismus z univerzity v Istanbulu. Stejně jako jiní analytici upozornil, že mise i její tragický konec sice přinesl Erdoganovi body na východě, nicméně snížil šance Turecka na členství v Evropské unii.

Izraelský zásah vyvolal v Turecku i v ostatním světě tvrdé reakce. Turecko požaduje omluvu a vyšetření incidentu mezinárodními odborníky, což Izrael odmítá.

Ve správní radě i poslanci za AKP

Podle IHT až 21 členů AKP je nebo bylo napojeno na charitu. V její správní radě je například Ali Yandir, který v roce 2004 za AKP kandidoval na starostu istanbulské části Esenler, i jeden současný a jeden bývalý poslanec strany.

Nadace IHH byla založena počátkem 90. let s cílem pomáhat chudým v Istanbulu, později i bosenským válečným obětem. V současnosti působí ve více než sto zemích. Pobočku má i na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, které je od roku 2007 pod izraelskou blokádou. Podle agentury AP nadace v Gaze pomáhá přímo 9 000 rodinám penězi a potravinovými příděly, obnovuje přístav, financuje turecko-palestinskou školu, pořádá počítačové kurzy pro ženy a staví v jedné ze čtvrtí města Gazy bytový dům.

V 90. letech tuto nadaci vyšetřoval někdejší francouzský protiteroristický soudce Jean-Louis Bruguiere a zjistil, že skupina udržuje kontakty i s Al-Káidou a dalšími teroristickými skupinami.

V Německu nadaci zakázali působit

Kvůli obvinění, že podporuje teroristy, uzavřely v pondělí kanceláře nadace v zemi německé úřady. Podle deníku Süddeutsche Zeitung charita od roku 2007 nashromáždila 8,5 miliónu dolarů (asi 170 miliónů korun), které poslala šesti organizacím patřícím nebo spolupracujícím s radikálním Hamásem. Charita zákaz označila za hanebný a uvedla, že se bude bránit soudní cestou.

K vyšetření aktivit nadace vyzvali též senátoři v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko stupňuje opatření proti Izraeli

Turecko v pondělí ještě zesílilo opatření vůči Izraeli, když uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelská vojenská letadla. Oznámil to premiér Recep Tayyip...

Výběr článků

Načítám