Hlavní obsah

Turecko stupňuje opatření proti Izraeli

Ankara/Jeruzalém

Turecko v pondělí ještě zesílilo opatření vůči Izraeli, když uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelská vojenská letadla. Oznámil to premiér Recep Tayyip Erdogan. Zatím toto nařízení v neděli postihlo izraelské letadlo mířící s vojenskými představiteli na vzpomínkovou ceremonii do Osvětimi. Stroj se stovkou důstojníků musel použít jinou trasu.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecko uplatnilo proti Izraeli řadu tvrdých opatření poté, co 31. května izraelské komando zasáhlo v mezinárodních vodách proti lodnímu konvoji snažícímu se prorazit námořní blokádu pásma Gazy. Při zásahu zahynulo devět Turků. [celá zpráva]

Turecko odvolalo z Izraele svého velvyslance, zrušilo plánované společné manévry a na konci týdne odstoupilo i od plánu na prodej vody do Izraele. [celá zpráva]

Erdogan novinářům řekl, že turecký vzdušný prostor byl pro Izraelce uzavřen hned po útoku na flotilu 31. května. To by ale naznačovalo, že civilní lety zákaz nepostihuje, i když list Jerusalem Post zdůrazňuje, že Erdogan se blíže nevyjádřil.

Později nejmenovaný vládní zdroj upřesnil, že zákaz se týká jen vojenských letadel, a to nikoli bez výjimky. "Vojenská letadla musejí před každým startem požádat o povolení k přeletu. Bezprostředně po útoku (na flotilu) jsme jednomu povolení nedali," řekl zdroj. Nákladních strojů se podle něj zákaz netýká.

Izrael odvetná opatření nepodniká

Izrael zatím k žádným restrikcím nepřistoupil, nevydal ani zákaz prodeje vojenského materiálu Ankaře. Podle představitelů izraelského ministerstva obrany by se ale mohlo postupovat mnohem obezřetněji v případě podílů izraelských firem na tureckých vojenských programech.

Turecko bylo dlouho spojencem Izraele. Dobré vztahy se zhoršily po izraelské ofenzivě proti pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009. Incident s flotilou, při němž Izraelci bránili námořní blokádu Gazy a zastavili na moři šest lodí s humanitární pomocí, krizi dovršil. Turecko bylo jedním z organizátorů flotily a většina ze 700 aktivistů plujících ke Gaze byli Turci. Turci požadují, aby zásah byl vyšetřen mezinárodně, Izrael ale souhlasil jen s vlastním vyšetřováním za účasni pozorovatelů.

Izraelské vyšetřování začíná 

V Jeruzalémě se v pondělí poprvé sešla pětičlenná komise pověřená vyšetřením  zásahu proti flotile.  Její předseda Jacob Turkel prohlásil, že bude chtít vyslechnout premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Ehuda Baraka a náčelníka generálního štábu armády Gabiho Aškenaziho. Jednání komise mají být až na výjimky, kdy se budou probírat citlivé bezpečnostní otázky, veřejná.

První den se členové komise mají dohodnout na harmonogramu a způsob práce. Dva z nich jsou zahraniční pozorovatelé bez hlasovacího práva. Jsou to Brit William David Trimble, který získal v roce 1998 Nobelovu cenu za mír za svůj příspěvek k mírovému řešení konfliktu v Severním Irsku, a kanadský generál ve výslužbě Ken Watkin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám