Hlavní obsah

Turecko zrušilo kontrakt s Izraelem, nebude dodávat vodu

– Ankara
Právo, CNN, BBC, los

Rozhněvaná Ankara vypověděla Izraeli obří dvacetiletý kontrakt na prodej 50 miliard litrů pitné vody ročně. Oznámil to izraelský server Israel-NationalNews.com s odvoláním na tureckého ministra energetiky a přírodních zdrojů Tanera Yildize.

Foto: Profimedia.cz

Izrael je vyprahlý a i obsazení Golanských výšin mu mělo zajistit kromě bezpečnosti i kontrolu nad zdroji vody.

Článek

Taner Yildiz zrušení kontraktu otevřeně spojil se zabitím devíti Turků izraelskými vojáky na palubě turecké lodi Mavi Marmara, jež se snažila v květnu dovézt humanitární pomoc do palestinského pásma Gazy navzdory izraelské blokádě. Pokud se Izrael „neomluví a nevyjádří lítost“, nebudou žádné prodeje Izraeli, prohlásil ministr.

Izrael trpí nedostatkem vody a na jejích dodávkách ze zahraničí je závislý. Obchod s Tureckem mu měl zajistit její potřebu po 20 let.

Zrušený vodní projekt není první známkou tureckého rozhořčení nad incidentem se zastavením lodí. Turecko, donedávna jeho spojenec, také odvolalo velvyslance z Tel Avivu, zrušilo společná vojenská cvičení a zmrazilo plán na dodávku ruského zemního plynu Izraeli pomocí podmořského plynovodu.

Polínko do ohně ještě přiložil jordánský týdeník Glory: podle něj turecké bezpečnostní síly zhatily přípravy atentátu na tureckého premiéra Erdogana. Stopy údajně vedou k izraelské tajné službě Mossad.

Ke Gaze vypluje další loď

Plavidlo s humanitární pomocí vyrazí v nejbližších dnech směrem k pásmu. Loď kotví v Libanonu, jehož úřady jí v noci na úterý udělily souhlas k výpravě. „Libanon nám povolil plavbu na Kypr, kde celníci zkontrolují náklad, a pak budeme pokračovat ke Gaze,“ řekl zástupce hnutí Svobodná Gaza, jež výpravu organizuje. Současně ke Gaze vyslal loď s nákladem 1100 tun humanitární pomoci íránský Červený půlměsíc.

Izrael zároveň oznámil, že vplutí plavidel do vod Gazy nepřipustí. „Připravujeme se na různé varianty. Každopádně zabráníme každé lodi dosáhnout Gazy,“ řekl izraelský vojenský zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám