Hlavní obsah

VIDEO: Izrael souhlasí s příměřím, prohlásil Sarkozy

Novinky, rei, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve středu řekl, že Izrael a Palestinská samospráva souhlasí s egyptsko-francouzským plánem pro příměří v pásmu Gazy. Izrael rovněž oznámil každodenní tříhodinové přerušení bojů, radikální hnutí Hamás se ve středu k iniciativě připojilo.

Článek

Francouzský prezident uvítal "přijetí návrhu na příměří mezi Izraelem a palestinskými představiteli". Nezmínil tedy Hamás, proti kterému židovský stát vede úder.

Izrael dal najevo, že hodnotí plán kladně. Úřad premiéra Ehuda Olmerta vydal prohlášení, že je připraven o návrhu jednat. V prohlášení se uvádí, že Izrael hodnotí pozitivně snahy Egypta v záležitosti pokročit. Židovský stát rovněž vyjádřil vděčnost francouzskému prezidentovi za hledání řešení, "které přinese konec teroru z Gazy a pašování zbraní do pásma“.

Jeruzalém se tedy nevyjádřil, že návrh na příměří přijme hned.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozyfoto: Reuters/Gerard Cerles/Pool

Egypt v úterý navrhl okamžité příměří mezi Izraelem a Hamásem, na které mají bezprostředně navázat rozhovory o dlouhodobých výhledech, k nimž patří zastavení ostřelování izraelského území raketami příznivců Hamásu a ukončení izraelské blokády pásma Gazy.

Izraelská delegace zamíří podle vládního mluvčí Marka Regeva k jednání do Káhiry v nejbližších dnech.

Boje ustanou zatím na tři hodiny denně

Izrael oznámil, že chce umožnit přísun humanitární pomoci pro obyvatele palestinské enklávy, a plánuje proto každodenní klid zbraní mezi 13. a 16. hodinou. Hamás v reakci na to oznámil, že v této době nebudou ani jeho ozbrojenci ostřelovat raketami území Izraele.

Je to vůbec poprvé během současného konfliktu, co obě strany učinily jakýkoliv ústupek.

:. Boje v Gaze pokračují druhým týdnem.foto: Reuters/Amir Cohen

Do Gazy má proudit více pomoci

Izrael už dříve uvedl, že do pásma povolí dodávky humanitární pomoci. V pondělí byl do enklávy vpuštěn konvoj 80 kamiónů. Izrael s pomocí souhlasil po jednání s delegací EU s českým ministrem Karlem Schwarzenbergem.

Schwarzenberg navrhl Evropské komisi na pomoc urychleně uvolnit tři milióny eur (asi 80 miliónů korun). Komise návrh v pondělí schválila. Česká republika už v pátek uvolnila na stejný účel pět miliónů korun.

Izraelský úder v pásmu Gazy

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala koncem prosince 2008 a skončila v polovině ledna 2009. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy přes 1400 Palestinců, Izrael hlásil 13 obětí.

Hamás vypověděl 19. prosince příměří, na které přistoupil v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl ofenzivou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám