Hlavní obsah

VIDEO: Gazu opuštějí cizinci, čeká se začátek pozemní operace

GAZA
Aktualizováno

Izrael v pátek ráno dovolil odjezd cizincům, kteří pobývali na území pásma Gazy. Mnozí to považují za signál, že Izrael připravuje rozsáhlejší, zřejmě pozemní operaci. V pátek pokračovalo bombardování budov v pásmu.

Článek

Z Gazy by mělo během pátku odejít asi 400 cizinců, především Rusů, Francouzů. Američanů, Norů a Turků. Izrael dosud otevíral hranice pouze pro humanitární konvoje a pro sanitky, které přepravovaly těžce zraněné do izraelských nemocnic.

Z Gaze byla i Češka, humanitární pracovnice Pavlína Reš.

Izrael k hranicím mobilizoval podstatnou část armády. Jsou tam tankové oddíly, dělostřelectvo i pěchota. Mobilizováno bylo celkem 9000 záložníků.

Hasič přivolává další pomoc k jedné z hořících budov.foto: Reuters/Suhaib Salem

Během posledních sedmi dní konfliktu zemřelo 420 Palestinců. Ve čtvrtek zabila exploze i vysoce postaveného představitele radikální organizace Hamás Nízara Rijána.

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová odmítla přistoupit na krátkodobé příměří, podle ní Izrael rozhodne o ukončení války sám. Francie, kde schůzka proběhla, požadovala příměří kvůli špatné humanitární situaci v Gaze. S tím ale Izrael nesouhlasí. "V pásmu (Gazy) není humanitární krize, proto není zapotřebí humanitárního příměří. Izrael dodává do pásma kompletní humanitární pomoc, a dokonce ji denně zvyšuje," uvedla Livniová.

Příměří odmítá i Hamás. Právě ostřelování izraleského území raketami bylo počátkem nynějšího konfliktu.

Proti konfliktu protestují země po celém světě. V Malajsii protestující pálili izraelské vlajky.foto: Reuters/Bazuki Muhammad

Česko povede misi EU

O dojednání příměří se budou přímo na Blízkém východě snažit představitelé EU. V neděli odpoledne na místo zamíří i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který misi povede. Česko nyní EU předsedá.

Už ve čtvrtek premiér Mirek Topolánek uvedl, že členy mise budou vysoký představitel pro unijní zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a šéfové diplomacií Francie a Švédska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám