Hlavní obsah

Zkusí to zas? Trump zatím neřekne

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta otázka visí ve vzduchu od listopadových voleb a před pár dny ještě získala na naléhavosti, když Donald Trump v sobotu v Senátu ustál i druhý impeachment. Americkému exprezidentovi už nic nebrání, aby se v roce 2024 opět ucházel o křeslo v Bílém domě. Trump nyní na přímý dotaz takovou možnost nevyloučil. Zároveň ale v trojici prvních rozhovorů po odchodu z úřadu odmítl již nyní opětovnou kandidaturu potvrdit.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Bývalý prezident USA Donald Trump na archivním snímku

Článek

„Na oznámení je ještě příliš brzy – ale viděl jsem spoustu skvělých průzkumů,“ řekl Trump stanici Newsmax TV. To, že nehodlá odejít z politiky, naznačil i v dalších dvou rozhovorech.

„Naše hnutí je silné a stále posiluje,“ ujistil na zpravodajské síti One American News. „Máme toho spoustu k prodiskutování,“ odpověděl pak na dotaz moderátora Fox News ohledně budoucnosti.

Biden se pomátl, odmítl kritiku

Exprezident se také znovu ostře pustil do Mitche McConnella, republikánského lídra senátní menšiny. „Republikáni jsou měkcí. Útočí jen na vlastní lidi – tak jako Mitch,“ postěžoval si na stanici Newsmax TV. Už den předtím zmíněného politika ve zveřejněném prohlášení sepsul jako „politického patolízala“, s nímž republikánská strana nemůže ve volbách uspět.

Trump se pustil do McConnella, republikáni se k němu mají otočit zády

Amerika

McConnell sice v Senátu hlasoval pro to, aby byl Trump zproštěn obvinění z „podněcování vzpoury“, ale zdůvodnil to tím, že exprezident podle něj nemůže čelit impeachmentu. Bývalý šéf Bílého domu však podle něj jinak nese jasnou zodpovědnost za to, že jeho radikální příznivci 6. ledna vtrhli do Kapitolu.

Trump také zkritizoval demokratického nástupce Joea Bidena za úterní slova o tom, že v době jeho nástupu do úřadu neměla země dostatek vakcín proti covidu-19. „Oznámili jsme to na začátku listopadu,“ řekl Trump stanici Newsmax s odkazem na datum schválení první vakcíny v USA. „Ale měli jsme je už dřív a distribuovali jsme miliony dávek. Buď neříkal pravdu, nebo se pomátl,“ řekl exprezident na Bidenovu adresu.

Nad Twitterem už zlomil hůl

Trump dále v témže rozhovoru naznačil, že by mohl spustit vlastní sociální síť. Dodal, že na Twitter už se nevrátí. To ovšem není jen jeho rozhodnutí – společnost nedávno potvrdila, že zákaz pro exprezidenta na této platformě platí doživotně.

„Na Twitteru začala být velká nuda a miliony lidí odtamtud odcházejí, protože už to není, co to bývalo. Rozumím tomu,“ prohlásil exprezident.

Teprve začínáme, reagoval osvobozený Trump. Konspirátoři už vyhlížejí 4. březen

Amerika

Všechna interview poskytl, když americká média informovala o smrti Trumpem vyznamenaného ultrakonzervativce Rushe Limbaugha. Moderátor nejposlouchanějšího rozhlasového pořadu v zemi zemřel v 70 letech na rakovinu plic.

Trump řekl, že Limbaugh rovněž nevěřil výsledkům listopadových voleb. „Měl za to, že jsme byli okradeni,“ řekl exprezident. „Myslím, že jsme velmi výrazně vyhráli,“ zopakoval svá předchozí tvrzení o údajných masových podvodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám