Hlavní obsah

Teprve začínáme, reagoval osvobozený Trump. Konspirátoři už vyhlížejí 4. březen

– Washington

Americký senát v sobotu zprostil bývalého prezidenta Donalda Trumpa obvinění z podněcování útoku na Kapitol. Trump proces označil za hon na čarodějnice a upozornil, že jeho „krásné hnutí” teprve začíná. Trumpovi příznivci a vyznavači spiklenecké teorie věří, že se jejich vůdce 4. března opět chopí moci.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Od počátku bylo jasné, že impeachment Trumpa nemá příliš šancí na úspěch. Republikáni svoji argumentaci stavěli hlavně na tom, že žaloba na už bývalého prezidenta postrádá logiku a neopírá se o ústavu.

Kontroverzní slova vyřčená Trumpem na lednové demonstraci, která vpádu do budovy Kongresu ve Washingtonu předcházela, jeho právníci označili za standardní vyhrocenou politickou rétoriku. Na videu dokonce ukázali, že slovní spojení jako „fight like hell” (bojujte jako v pekle) používají i demokraté a politici na to mají právo na základě prvního dodatku ústavy.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA
Republikáni, kteří hlasovali pro odsouzení: Richard Burr (Severní Karolína), Bill Cassidy (Lousiana), Susan Collinsová (Maine), Lisa Murkowskiová (Aljaška), Mitt Romney (Utah), Ben Sasse (Nebraska) a Pat Toomey (Pensylvánie).

Demokraté se netajili tím, že cílem procesu bylo zakázat Trumpovi budoucí kandidaturu. Pro odsouzení potřebovali přesvědčit 17 republikánů, nakonec se jich přidalo pouze sedm.

Republikánští senátoři si zřejmě nechtěli naštvat své voliče - jedinou z republikánských zákonodárců, kteří hlasovali proti Trumpovi a kteří obhajují mandát už za dva roky, je Murkowskiová z Aljašky, tedy státu, který Trump v listopadových volbách ovládl.

Trump přečkal druhý impeachment. Naše historické hnutí právě začíná, reagoval

Zahraniční

„Tohle bude mít dopad v několika rovinách, ale nemůžu dopustit, aby moje hlasování bylo ovlivněno tím, jestli si myslím, že mi to pomůže nebo uškodí v mých politických ambicích,” řekla v sobotu.

Trumpův příběh nekončí

To exprezident Trump si už svoji politickou budoucnost pomalu lajnuje. V prohlášení, které kvůli zákazu nemohl publikovat na Twitteru, poděkoval svým právníkům za „hájení spravedlnosti a bránění pravdy”. Proces označil za „největší hon na čarodějnice v historii země”.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Pochválil se za obdržení 74 milionů hlasů ve volbách a naznačil, že v následujících měsících oznámí své plány do budoucna.

„Naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Udělejme Ameriku znovu velikou teprve začíná”.

Do Kapitolu nevniklo 74 milionů Američanů. Byly to stovky. Dezinformační kampaň a hněv, který to způsobil, nezkonstruovalo 74 milionů Američanů. Byl to jen jeden člověk. Jen jeden.
Mitch McConnnell, lídr republikánských senátorů

V posledních dnech média informovala o tom, že Trump plánuje založit vlastní, takzvanou „třetí stranu”, která by dokázala konkurovat dvěma hlavním politickým silám v USA.

Část amerických republikánů vyjednává o odštěpenecké straně

Amerika

Podle nedávného průzkumu je podpora vzniku takové strany opravdu velká. Ke straně by se přidalo 64 procent registrovaných voličů Republikánské strany. Část členů ale naopak po Trumpově lednovém chování stranu opouští a chce se rovněž sjednotit do nějaké nové – více tradiční, bushovské a netrumpovské.

McConnell chce Trumpa pryč

Jen pár minut poté, co Trumpa Senát osvobodil, přistoupil k řečnickému pultíku nejvlivnější republikán v místnosti Mitch McConnell. Jak již bylo řečeno, on sám pro odsouzení nehlasoval, přesto ale proti bývalému prezidentovi v posledních měsících tvrdě vystupuje.

„Chování bývalého prezidenta Trumpa, které nepokojům předcházelo, bylo ostudným zpronevěřením se povinnostem,” řekl McConnnell. Podle něj ale není kritika Trumpa kritikou oněch 74 milionů voličů.

Nová tvář republikánů: Voliči se odvrátili od tradice ke konspiracím

Amerika

„Do Kapitolu nevniklo 74 milionů Američanů. Byly to stovky. Dezinformační kampaň a hněv, který to způsobil, nezkonstruovalo 74 milionů Američanů. Byl to jen jeden člověk. Jen jeden,” pokračoval McConnell.

Ke svému šéfovi se poté přidal i senátor Kevin Cramer, který rovněž nehlasoval pro Trumpovo odsouzení. Podle něj byl impeachment hrozným zážitkem, protože si všichni připomněli „hrůzostrašnost toho večera” (myšleno 6. ledna, vpád do Kapitolu - pozn. red.).

Republikány opouštějí desetitisíce voličů. Může za to Trump i útok na Kapitol

Amerika

Cramer exprezidentovi Trumpovi vyčítá hlavně pomalou reakci na násilné chování jeho příznivců, kteří měli podle obžaloby údajně v úmyslu popravit viceprezidenta Mikea Pence. „Myslím, že není moc pravděpodobné, že ještě někdy bude (Trump) prezidentem Spojených států,” uzavřel.

Tajuplný 4. březen

Podle části Trumpových příznivců se ale exprezident vrátí do Bílého domu mnohem dříve než za čtyři roky. Jedna z teorií konspiračního hnutí QAnon totiž tvrdí, že bude 4. března opět uveden do funkce.

Toto datum bylo úplně původním termínem pro inauguraci amerických prezidentů

Příznivci konspirační teorie QAnon očekávali Bidenovo svržení. Teď nevědí, co mají dělat

Amerika

Se smyšlenou teorii přišlo kdysi takzvané „Hnutí suverénních občanů” (angl. Sovereign citizen movement), které nepovažuje Spojené státy za legální, a proto se odmítá americkými zákony řídit. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) jejich členy považuje za „vnitřní teroristy”.

Toto hnutí tvrdí, že USA není zemí, nýbrž korporací. Podle konspirační teorie k tomu mělo dojít v roce 1871 ustavujícím zákonem Kolumbijského distriktu, který vytvořil jednotnou komunální vládu pro Kolumbijský distrikt.

Vychází nový Salon: Jak a kudy se šíří konspirační teorie?

SALON

Právnický termín pro komunální vládu byl v tehdejší době „municipal corporation”, což si konspirátoři mylně vyložili tak, že se z jejich země stala obchodní společnost.

Pokud v roce 1871 opravdu Spojené státy zanikly, pak je posledním legitimní hlavou státu 18. prezident Ulysses S. Grant. Podle příznivců QAnon tak bude Trump 19. prezidentem v historii. Zdali vládl legálně doposud, není jasné.

Tak či tak, Trumpův hotel ve Washingtonu D.C. z nějakého důvodu na 4. březen navýšil ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám