Hlavní obsah

V USA odložili dvě popravy, odsouzenci se mají nejdřív uzdravit z covidu

– Washington

Soud ve Spojených státech v úterý nařídil odložení dvou poprav, aby se odsouzení muži mohli plně zotavit z nemoci covid-19. Nové datum výkonu trestu nesmí být podle soudu dříve než 16. března, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odsouzení muži Cory Johnson a Dustin Higgs měli být původně popraveni ve věznici Terre Haute ve státě Indiana tento čtvrtek a pátek.

Pětačtyřicetiletý Johnson byl odsouzen za zastřelení či ubodání sedmi lidí z okruhu drogových dealerů v lednu a v únoru 1992, verdikt padl již v roce 1993.

Osmačtyřicetiletého Higgse poslal soud na smrt v roce 2000 za vraždu tří mladých afroamerických žen, která se odehrála v lednu 1996.

S covidem by měli zbytečně bolestivou smrt

Obhájci obou mužů v žádosti o odložení trestu uvedli, že kombinace látek, které se používají k popravě a zdravotních obtíží způsobených koronavirem, by u odsouzených vedla k plicnímu edému a muži by několik minut měli pocit, že se topí. Obhájci to označili za formu mučení a soudkyně jim dala za pravdu, že by šlo o zbytečně bolestivou smrt, což ústava zakazuje.

V USA odložili popravu ženy, která vyřízla těhotné dítě z břicha

Zahraniční

Odložením data se poprava přesune do období, když už bude ve funkci nový americký prezident Joe Biden, který se staví proti popravám. Demokrat, který loni v listopadu porazil ve volbách stávajícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, složí přísahu při inauguraci 20. ledna.

Biden v minulosti patřil mezi stoupence nejvyššího trestu. Nyní ale dal najevo, že po nástupu do Bílého domu bude usilovat o ukončení federálních poprav.

Reklama

Výběr článků

Načítám