Hlavní obsah

V USA může být až 100 tisíc mrtvých s koronavirem, varoval Trump

Washington

Americký prezident Donald Trump varoval v noci na pondělí, že by v souvislosti s koronavirovou pandemií mohlo zemřít až 100 tisíc Američanů. Během dvouhodinového projevu také odmítl, že by jeho administrativa jednala příliš pomalu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Koukněte, míříme ke ztrátě někde mezi 75, 80 tisíci a 100 tisíc lidí. To je hrozné. Neměli bychom kvůli tomu přijít o nikoho,“ řekl Trump televizi Fox News.

Ještě v pátek přitom Trump říkal, že doufá, že obětí bude méně než 100 tisíc a minulý týden mluvil o 60 až 70 tisíci obětech, a 10. dubna tvrdil, že obětí bude méně než odhadovaných 100 tisíc.

Trump: V USA zemře méně než původně předpokládaných 100 000 lidí

Koronavirus

V USA podle pondělních údajů podlehlo nemoci covid-19 něco přes 68 000 nakažených, přičemž koronavirem SARS-CoV-2 se nakazilo přes 1,158 milionu lidí. Spojené státy jsou tak nejpostiženější zemí světa.

Sto tisíc pytlů na mrtvoly

Trump sice ještě 20. dubna odhadoval počet obětí na 50 až 60 tisíc, to jich bylo 40 tisíc. O den později vláda objednala dalších 100 tisíc pytlů na mrtvoly.

Rusko i Čína využijí pandemie k posílení vlivu v Evropě, varuje americký ministr

Koronavirus

V neděli před Trumpovým vystoupením Deborah Birxová, která koordinuje reakci Bílého domu na pandemii, uváděla ještě hrozivější predikce: „Naše projekce vždy byly mezi 100 000 a 240 000 ztracených amerických životů, a to při úplném zmírnění šíření infekce a poučení se, jak si máme jeden od druhého udržovat odstup.“

Trump kritizoval tajné služby

Na kritiku, že vláda selhala, protože nezareagovala včas a zemi na pandemii nepřipravila, řekl prezident: „Postupovali jsme správně.“

Trump se pustil nejen do Číny, ale také do tajných služeb, že ho dostatečně nevarovaly, když ho na hrozbu epidemie neupozornily dříve než 23. ledna. Podle CNN a ABC však o ní byl informován už 3. ledna.

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Koronavirus

Vakcína do konce  roku

Navzdory varovným číslům se prezident snažil působit optimisticky. „Myslíme, že do konce roku budeme mít vakcínu,“ řekl televizi Fox News. I když přiznal, že by to měli říkat spíše lékaři, Trump prohlásil: „Já řeknu, co si myslím - budeme mít vakcínu spíše dříve než později.“

Už minulý týden avizoval, že spustil operaci Rychlost světla, jejímž cílem je mít vakcínu co nejrychleji, s tím, že on nese odpovědnost.

Průzkumy favorizují Bidena, šéf Bílého domu jim nevěří

Amerika

Optimismus naopak mírní hlavní americký expert na nakažlivé nemoci Anthony Fauci i hlavní představitel anglického zdravotnictví Chris Whitty. Fauci opakovaně řekl, že vývoj očkovací látky zabere osmnáct měsíců a Whitty v dubnu uvedl, že je jen „neuvěřitelně malá šance“, že by byla účinná vakcína nebo léčba k dispozici už v příštím roce.

Otevírání ekonomiky

Hlavním tématem projevu byl bylo ale uvolňování restrikcí a nastartování ekonomiky. Trump uvedl, že ne všechny státy by měly postupovat stejně rychle, ale hned dodal: „Upřímně si myslím, že některé státy nepostupují dost rychle.“

Snažil se také vyvrátit obavy, že by opětovné otevření škol mohlo vést k nárůstu případů nákazy. Zmínil ale, že by se starší učitelé možná neměli vracet do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám