Hlavní obsah

USA zaznamenaly téměř 1,5 milionu nakažených za den

– Washington

Spojené státy zaznamenaly v pondělí rekordní přírůstek nově nakažených, podle Univerzity Johnse Hopkinse JHU jich je 1,48 milionu. Jde o dosud nejvyšší denní přírůstek na světě. Současně americké ministerstvo zdravotnictví informovalo o rekordním počtu lidí hospitalizovaných s covidem.

Článek

Dosavadním rekordem bylo z pondělí 3. ledna 1,17 milionu nových případů. Nejvyšší počty nových případů připadají v USA vždy na pondělí, protože mnohé státy USA nehlásí nové případy přes víkend.

Agentura Reuters uvádí v USA za poslední den jiné číslo, a to 1,35 milionu případů. Průměrný počet nakažených na milion obyvatel je 2265, čísla rychle rostou od konce prosince.

Na vrcholu dosud nejhorší vlny měla země sedmidenní průměr necelých 252 000 případů na den. Počty případů pak začaly poměrně prudce klesat. Podle amerických médií se zatím nezdá, že by se nynější vlna způsobená variantou omikron chystala výrazněji polevit.

Dveře NATO zůstanou otevřené, řekli američtí diplomaté Rusům

Evropa

Ze 1400 stoupl na 1700 denní počet obětí, na přelomu roku se pohyboval kolem 1250, hodnota však nedosáhla stavu z podzimu, kdy týdenní průměr denního počtu obětí přesahoval 2000.

Rekordní počet hospitalizovaných

Americké ministerstvo zdravotnictví současně uvedlo, že v nemocnicích je nyní 142 388 lidí nakažených koronavirem, čímž byl těsně překonán dosavadní vrchol počtu hospitalizací ze 14. ledna loňského roku. Sedmidenní průměr počtu lidí v nemocnicích je přes 132 000, o 83 procent více než před dvěma týdny, napsal list The New York Times (NYT).

Upozornil však, že do počtu hospitalizovaných s covidem koronavirem se započítávají i pacienti, kteří se dostali do nemocnice kvůli jiným zdravotním problémům, třeba se zlomenou nohou, ale při příjmu se u nich prokázala nákaza. V současné chvíli nejsou souhrnná data ohledně toho, kolik takových lidí je.

Foto: Mike Blake, Reuters

Fronta na testování v San Diegu

Odborníci podle listu The Washington Post varují, že se bude tlak na nemocnice ještě zvyšovat. Podle jejich modelů by počty hospitalizovaných mohly dosáhnout až 275 000, či dokonce 300 000 lidí, a to už na přelomu února.

Kvůli karanténám nejezdí tři linky metra

Kvůli ohromnému počtu nově nakažených se se zásadním nedostatkem pracovníků potýká asi čtvrtina nemocnic v USA. Některé státy, jako Oregon, povolaly na pomoc národní gardu. V Illinois, Massachusetts a dalších zase pozastavují plánované operace.

Chicago na čtyři dny uzavřelo školy, v New Yorku kvůli nedostatek personálu nejezdí tři linky metra, ale v posledních dnech v něm již klesá sedmidenní incidence, což by mohlo být znamením, že vlna brzy ustoupí. Někteří experti doufají, že by nynější vlna mohla rychle vyvrcholit a počty infekcí pak klesat podobnou rychlostí, jakou rostly.

V USA zatkli učitelku, která svého žáka naočkovala proti covidu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám