Hlavní obsah

Dveře NATO zůstanou otevřené, řekli američtí diplomaté Rusům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Spojené státy nikomu nedovolí ukončit politiku otevřených dveří Severoatlantické aliance, zdůraznili v pondělí američtí diplomaté na začátku rozhovorů v Ženevě. Rusko se opakovaně domáhá garance, že do NATO nevstoupí Ukrajina.

Foto: Denis Balibouse, ČTK/AP

Vyjednávací týmy USA a Ruska v Ženevě

Článek

Americká strana podle agentur dala najevo, že mezinárodní hranice není možné měnit silou a Moskva by měla situaci na hranicích s Ukrajinou deeskalovat tím, že své vojáky stáhne, či vysvětlí, proč v oblasti nyní jsou.

Americká náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová uvedla, že americká strana je připravena jednat o vzájemném omezení rozsahu vojenských cvičení i držení některých raketových systémů.

Ruští diplomaté odmítli, že by Moskva měla v úmyslu útočit na Ukrajinu. Od svých požadavků na bezpečnostní záruky se ale nebude odchylovat, uvedl Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí. Podle něj lze najít rovnováhu mezi zájmy Ruské federace a Aliance.

Konfrontace, nebo dialog. Putin si musí vybrat, vzkázali Američané

Evropa

„V naší škále priorit jsou tři oblasti, které jsem zmínil. Požadavky, od kterých se nemůžeme odchýlit. Jsem přesvědčen, že obecnou rovnováhu zájmů, která vyhovuje všem, rovnováhu zájmů mezi Ruskem na jedné straně a NATO na straně druhé, lze nalézt,“ řekl podle agentura TASS Rjabkov.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Náměstci ministrů zahraničí USA a Ruska Wendy Shermanová (vlevo) a Sergej Rjabkov

Zdůraznil, že poprvé po mnoha desetiletích byly v diplomatické praxi formulovány návrhy dokumentů předložené Spojenými státy a NATO „tak přímo, pevně a bez prvků dvojznačnosti, které jsou v tomto případě nepřípustné“. Rusové dokumenty zveřejňovali několik dní po předání.

„Je nám vyčítáno, že jde o pokus vyvinout nátlak. Dá se tomu říkat, jak chcete. Celkově vzato je to touha vyložit karty na stůl a ukázat, že říkáme a děláme, co si myslíme. Diplomacie samozřejmě předpokládá určité kompromisy a rovnováhu zájmů. A v tomto případě je hledání takové rovnováhy zájmů také možné,“ řekl.

Rusko vidí základ pro dosažení dohody se skupinou zemí NATO v právně závazných bezpečnostních zárukách, řekl Rjabkov. „Jsme pro pokračování dialogu, aby tato práce byla odvedena, aby se nezhroutila,” řekl náměstek.

Rjabkov podle agentury RIA Novosti uvedl, že jednání byla profesionální, ale je třeba průlomu a kompromisů. O tom, jestli budou rozhovory s Washingtonem pokračovat, se podle něj Moskva dohodne po setkání Rady NATO-Rusko, které má být ve středu v Bruselu, a po rozhovorech pod hlavičkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které se uskuteční ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám