Hlavní obsah

USA pozastaví financování WHO

– Washington

Americký prezident Donald Trump oznámil v noci na středu, že přikázal své administrativě, aby dočasně přerušila financování Světové zdravotnické organizace (WHO). Důvodem je způsob, jakým si počínala při boji s koronavirem.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Stávající pandemii by podle Trumpa bylo možné předejít, kdyby organizace nešířila „dezinformace” předkládané Čínou, v níž se virus loni objevil poprvé. Spojené státy jsou největším přispěvatelem WHO, loni organizaci zaslaly asi 22 procent jejího rozpočtu.

„Dnes jsem nařídil pozastavení financování Světové zdravotnické organizace po dobu, kdy budeme provádět studii ohledně role WHO při špatném zvládání a při skrývání šíření koronaviru,” řekl Trump na úterním tiskovém brífinku a dodal, že WHO „selhala ve své základní povinnosti a musí být pohnána k odpovědnosti”.

Organizace podle něj nekriticky přijala zprávy o šíření viru v Číně od tamní vlády a chválila Peking za jeho transparentní přístup. WHO se také podle Trumpa dostatečně nesnažila dostat do zasažených oblastí v Číně svoje vlastní experty, kteří by situaci mohli nezávisle zhodnotit. „Jejich pochybení způsobila tolik úmrtí,” řekl prezident.

Virus nás bude pronásledovat ještě dlouho, než získáme vakcínu, varoval expert WHO

Koronavirus

Trump se vyhýbal otázkám přítomných reportérů ohledně svých vlastních poznámek o čínské transparentnosti ze začátku letošního roku, kdy v lednu na Twitteru napsal: „Čína pracuje velice tvrdě na potlačení koronaviru. Spojené státy velmi oceňují její snahu a transparentnost. Všechno to dopadne dobře. Zejména bych jménem amerického lidu chtěl poděkovat (čínskému) prezidentovi Si (Ťin-pchingovi).”

Obětí mohlo být méně, řekl hlavní epidemiolog USA. A Trump už sdílí výzvy k jeho vyhazovu

Koronavirus

Spojené státy evidují podle Univerzity Johnse Hopkinse přes 600 000 nakažených koronavirem a více než 25 500 obětí jím způsobeného onemocnění covid-19, jsou tedy v obou ohledech nejvíce zasaženou zemí na světě. V úterý zaznamenaly rekordní počet 2228 obětí.

Trump útočí na WHO déle

Trump již minulý týden obvinil WHO, že situaci nezvládla a že je příliš nakloněna Pekingu, který jí přispívá asi desetinu toho co USA. Kritizoval především doporučení organizace státům, aby neuzavíraly svoje hranice s Čínou.

Právě částečný zákaz vstupu do USA lidem cestujícím z Číny z konce ledna Trump opakovaně předkládá jako důkaz toho, že proti šíření koronaviru včas a dostatečně zasáhl. Kritici dlouhodobě upozorňují, že Trumpova administrativa pandemii v jejích začátcích opakovaně podceňovala.

Zbabrali jste to, pustil se Trump do WHO

Koronavirus

Generální tajemník OSN se ohradil

Rozhodnutí amerického prezidenta kritizoval generální tajemník OSN António Guterres. Prohlásil, že nyní není vhodný čas na ukončení podpory této agentury OSN, která je podle něj „absolutně zásadní” pro globální boj s koronavirem. Guterres řekl, že různé strany si mohou vykládat fakta rozličně, ale že příležitost na zpětné zhodnocení jednotlivých kroků bude teprve tehdy, až pandemie přejde.

Pozastavení financování potrvá podle Trumpa 60 až 90 dnů, než USA prošetří roli WHO při zvládání pandemie.

USA se stavějí Číně

Oznámení je další ze série Trumpových kroků, jež směřují proti mezinárodním organizacím a dohodám. Americký prezident již dříve zpochybňoval vyplácení příspěvků OSN, stáhnul USA z pařížské klimatické dohody a útočil na Světovou obchodní organizaci (WTO).

Podle zdrojů listu The Wall Street Journal je rozhodnutí součástí širší snahy americké vlády omezit globální vliv Číny. Spojené státy budou podle Trumpa zasílat finance dříve určené WHO ve výši přes 400 milionů dolarů (9,77 miliardy korun) na různé zdravotnické projekty po celém světě. WHO se podle amerického prezidenta musí reformovat, a pokud tak učiní, zváží USA obnovení příspěvků.

Anketa

Postupuje/postupovala WHO v řešení situace ohledně koronaviru správně?
Ano
6,7 %
Ne
82,2 %
Nemám na to žádný názor
11,1 %
Celkem hlasovalo 6581 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám