Hlavní obsah

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za 24 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc za ve výši jedné miliardy dolarů (24 miliard Kč). Její součástí bude zatím největší dodávka raket, munice a dalších zbraní pro ukrajinské síly ze zásob ministerstva obrany, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják u raketového systému HIMARS

Článek

Americký příslib další vojenské pomoci Kyjevu přichází v době, kdy Rusko přesouvá vojáky a vojenskou techniku směrem k jižním ukrajinským přístavním městům. Pomoc zahrnuje další rakety pro raketomety HIMARS, tisíce dělostřeleckých granátů, minometné systémy, protitankové střely Javelin a další munici a vybavení.

Vojenští velitelé a další američtí představitelé tvrdí, že raketomety HIMARS a dělostřelecké systémy mají zásadní význam v pokračujícím boji Ukrajiny, která se snaží zabránit Rusku v obsazení dalších území. „V každé fázi tohoto konfliktu jsme se soustředili na to, abychom Ukrajincům dodali to, co potřebují, v závislosti na vývoji podmínek na bojišti,“ uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl.

V posledních čtyřech měsících války se Rusko soustředilo na dobytí Donbasu na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté již osm let kontrolují část území jako samozvané republiky. Ruské síly v regionu postupují a zároveň podnikají raketové útoky, aby omezily pohyb ukrajinských bojovníků v jiných oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám