Hlavní obsah

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za 24 miliard

Americká vláda poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc za ve výši jedné miliardy dolarů (24 miliard Kč). Její součástí bude zatím největší dodávka raket, munice a dalších zbraní pro ukrajinské síly ze zásob ministerstva obrany, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský voják u raketového systému HIMARS

Článek

Americký příslib další vojenské pomoci Kyjevu přichází v době, kdy Rusko přesouvá vojáky a vojenskou techniku směrem k jižním ukrajinským přístavním městům. Pomoc zahrnuje další rakety pro raketomety HIMARS, tisíce dělostřeleckých granátů, minometné systémy, protitankové střely Javelin a další munici a vybavení.

Vojenští velitelé a další američtí představitelé tvrdí, že raketomety HIMARS a dělostřelecké systémy mají zásadní význam v pokračujícím boji Ukrajiny, která se snaží zabránit Rusku v obsazení dalších území. „V každé fázi tohoto konfliktu jsme se soustředili na to, abychom Ukrajincům dodali to, co potřebují, v závislosti na vývoji podmínek na bojišti,“ uvedl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl.

V posledních čtyřech měsících války se Rusko soustředilo na dobytí Donbasu na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté již osm let kontrolují část území jako samozvané republiky. Ruské síly v regionu postupují a zároveň podnikají raketové útoky, aby omezily pohyb ukrajinských bojovníků v jiných oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám