Hlavní obsah

USA mají krizi za sebou, oznámil Obama. Chce také zrušit embargo vůči Kubě

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama přednesl v úterý před oběma komorami Kongresu svůj výroční projev o stavu Unie. Prohlásil, že Amerika pod jeho vedením finanční krizi překonala a roste, ale je třeba přijmout další reformní kroky. Prohlásil také, že by po více než půl století mělo skončit obchodní embargo vůči Kubě.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednesl v úterý před oběma komorami Kongresu svůj výroční projev o stavu Unie.

Článek

„Nezaměstnanost je nižší než před finanční krizí, střední školu vychodilo více dětí než kdy předtím, lidé jsou si jistější než kdy jindy,“ řekl prezident a dodal: „Stín krize je pryč. Unie je silná“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama poznamenal, že v uplynulých pěti letech vzniklo ve státech 11 miliónů nových pracovních míst a USA jsou světovou jedničkou v produkci ropy a plynu i ve výrobě větrné energie. Prezident uvedl, že díky rostoucí ekonomice i příznivým podmínkám, především snížení cen ropy na světových trzích, by měla průměrná americká rodina za rok ušetřit zhruba 750 dolarů.

Nechce politikaření

Podle Obamy to jasně ukazuje na to, že jeho ekonomická opatření na podporu střední třídy fungují. „A budou fungovat, dokud jim nebude stát v cestě politikaření,“ poznamenala hlava USA.

Obama vyzval zákonodárce, mezi nimiž po podzimních volbách poprvé od jeho nástupu do funkce převažují opoziční republikáni, aby neodmítali principy, které zanesl do návrhu nového rozpočtu. Ten předloží Kongresu v příštích dnech.

Demokratičtí a republikánští kongresmani by podle Obamy měli spolupracovat a vidět dál než jen „na nějaký ropovod“. Na mysli měl ropovod Keystone XL z Kanady do Mexického zálivu, který odmítá z ekologických důvodů.

Prezident se mimo jiné zasazoval o to, aby byli lidé řádně placeni za přesčasy a dostávali nemocenskou. „Jsme jedinou vyspělou zemí na světě, která neplatí řádnou nemocenskou a mateřskou,“ řekl.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama přednesl v úterý před oběma komorami Kongresu svůj výroční projev o stavu Unie.

Obama chce také bezplatné státní střední školy. Uvedl, že je to žádoucí v době, kdy se žádná země bez nových mozků neobejde. Připomněl, že na tyto školy se v USA hlásí 40 procent všech studentů.

Právo zasáhnout proti Islámskému státu

Prezident ve svém projevu zmínil také to, že splnil svůj slib a ukončil bojové operace v Afghánistánu, které americká armáda zahájila po teroristických útocích v USA 11. září 2001. Vojákům za jejich obětavost poděkoval.

Soukromí zaměstnavatelé by podle Obamy neměli váhat, ale při přijímání nových lidí sázet na armádní veterány, kteří prokázali, že je na ně spolehnutí.

Stažení vojáků z Afghánistánu a Iráku však neznamená, že hrozby pominuly. Obama připomněl nebezpečí představované Islámským státem a teroristy. Prohlásil, že Spojené státy si „vyhrazují právo jednat jednostranně“, aby hrozbám zamezily. Kongres nabádal, aby použití síly nebránil a schválil.

Uzavření Guantánama a ukončení embarga Kuby

Obama současně slíbil, že „nepovolí ve svém úsilí dát uzavřít věznici Guantánamo“ (na Kubě), kde Američané bez obvinění zadržují lidi podezřelé z terorismu. „Nemá smysl utrácet tři milióny dolarů za vězně a nechávat otevřenou věznici, kterou odsuzuje svět a teroristé ji využívají k rekrutování do svých řad,“ poznamenal na okraj věci.

Obama také prohlásil, že je načase ukončit obchodní embargo, které USA zavedly vůči Kubě v 50. letech minulého století. Prezident po nedávném rozmrazení vztahů s Havanou v úterý vyzval Kongres, aby zrušení sankcí připravil ještě letos.

Obama je také proti dalším sankcím vůči Íránu a zákonodárce varoval, že je případně bude vetovat.

Už žádnou kampaň

Prezident rovněž vyzval k přijetí nových obchodních dohod s Asií a Evropou, jež stanoví pravidla „volného, ale zároveň spravedlivého obchodu”.

Zmínil také riziko spojené se změnami klimatu, jež podle Pentagonu představují také hrozbu pro národní bezpečnost USA.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Profimedia.cz

Maskotem amerických demokratů je od roku 1837 osel, někde však i kohout.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Prezident USA Barack Obama při prohlášení náletech na pozice IS v Sýrii

„Už nepovedu žádné kampaně. To vím, protože jsem je obě vyhrál,“ uzavřel Obama svoji řeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám