Hlavní obsah

Ukrajinci se přiblížili k okraji Chersonu, na další postup nemají síly

– Kyjev

Předsunuté ukrajinské jednotky se dostaly do kilometrové vzdálenosti od okraje Chersonu, uvedl list Economist s odvoláním na ukrajinskou rozvědku a vojáky. Nemají však dost sil ani prostředků, aby město dobyly.

Foto: Reuters

Výstřel z americké houfnice M777 na frontě v Doněcké oblasti

Článek

Ukrajinské jednotky postoupily k Chersonu ze dvou směrů ze západu od Mykolajivu a také ze severu od Zelenodolsku, kde tvrdé boje probíhaly u Dovhového. Podle jednoho z ukrajinských rozvědčíků s krycím jménem Banderas se členové předsunuté jednotky dostali až na okraj města na dostřel odstřelovačské pušky (cca jeden kilometr).

Dodal ale, že další postup umožní jen v případě, že do oblasti dorazí více západních zbraní. Zatím mají jen několik amerických houfnic M777.

Další ukrajinský voják si stěžoval, že nepřítel si vybudoval nejen zákopy, ale i opevněné bunkry, a když se je z nich pokoušejí vytlačit, přichází více a více ruských vojáků. Jejich postavení jsou dobře bráněna prostředky protivzdušné obrany a navíc se opevňují v místech, kde zůstali obyvatelé. „Nemůžeme přece střílet po vlastních,“ řekl voják.

Problém představuje i plochý terén. V něm se Ukrajinci nemají jak krýt a snadno se stávají terči ruských dělostřelců.

Economist uvádí, že si boje vyžádaly značné ztráty, což platí jak u střetů u Dovhového a Zelenodolsku, tak zejména i u pokusu přejít přes řeku Inhulec u Davydiva Bridu, kde začala ukrajinská protiofenziva 31. května.

Přejít Inhulec je podle ukrajinského plukovníka v záloze Oleha Ždanova důležité, protože pokud se získá most, bude možné postupovat po východním břehu řeky a mohlo by se podařit odříznout ruské jednotky, které se dostaly až na 30 km od Krivého Rihu.

Fiala chce do obnovy Ukrajiny zapojit české firmy

Domácí

U Davydiva Bridu se dále bojuje a ukrajinští vojáci za pomoci letectva 1. června zničili stejně jako u Snihurivky a Blahodatného ruské oddíly, obrněnou techniku a zásoby munice.

Jedna z obyvatelek Dovhového uvedla, že boje byly tvrdé a ani jedna strana nepůsobila, že se chce vzdát.

I Economist ale uvedl navzdory tomu, že Ukrajinci zdůrazňují význam postupu krok po kroku, že se zatím nedá hovořit o velké protiofenzivě.

Rusové chystají útok na Slovjansk a Kramatorsk

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám