Hlavní obsah

Ukončete to, naléhají USA na Kanadu kvůli protestům kamioňáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa/Washington

Spojené státy ve čtvrtek vyzvaly vládu kanadského premiéra Justina Trudeaua, aby využila svoje pravomoci a ukončila silniční blokády, kterými lidé v Kanadě protestují proti koronavirovým opatřením. Blokády sužují některá města a především význačné hraniční přechody mezi USA a Kanadou, čímž zasahují do chodu ekonomiky v pohraničních oblastech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti blokují poslední možný přístup ke klíčovému mostu mezi Kanadou a USAVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek protestující zastavili dopravu již na třetím velkém hraničním přechodu, tentokrát mezi americkým státem Severní Dakota a kanadskou provincií Manitoba. Úřady se přitom připravují na podobné blokády v USA, možná již o tomto víkendu, píše agentura AP.

Stovky kamionů, mezi nimiž jsou i dodávky a přívěsy, již dva týdny blokují dopravu v centru kanadské metropole Ottawy. Parkují na hlavních dopravních tepnách poblíž sídel federálních institucí se zapnutými motory a troubí. Protest namířený proti koronavirovým restrikcím a povinnému očkování nazývají organizátoři konvojem svobody.

Kanadské protesty mají drtivé ekonomické dopady

Amerika

Blokáda znepříjemňuje život obyvatelům Ottawy a některých dalších kanadských měst; citelné dopady na ekonomiku Kanady i USA však nastaly poté, co protestující začátkem tohoto týdne zastavili dopravu na mostě Ambassador Bridge mezi Detroitem a kanadským městem Windsor, který je význačnou obchodní dopravní tepnou. Další blokády pak zastavily provoz na jednom z přechodů mezi americkým státem Montana a kanadskou provincií Alberta a ve čtvrtek pak ochromily dopravu na přechodu mezi Severní Dakotou a Manitobou.

Automobilky omezily provoz

Přerušení přeshraničního zásobování mezi Detroitem a Windsorem velmi rychle zasáhlo tamní ekonomiku, přes Ambassador Bridge totiž plyne čtvrtina veškerého zboží mezi Kanadou a USA. Automobilky koncernů Stellantis, GM, Ford, Toyota či Honda musely v regionu dočasně omezit výrobu kvůli nedostatku dílů.

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas a ministr dopravy Pete Buttigieg proto podle Bílého domu ve čtvrtek hovořili se svými kanadskými protějšky a vyzývali je, aby konflikt mezi protestujícími a vládou co nejrychleji vyřešili. Kanadská federální vláda se prozatím odmítala do řešení problému výrazněji zapojit, například povoláním armády. Trudeau nicméně po čtvrtečním jednání s opozicí a starostou Windsoru prohlásil, že narůstá ochota „zareagovat čímkoliv, co bude nutné“ k ukončení blokád.

Nevzdáme se. Kamioňáci blokují příjezd do Kanady

Amerika

Kanadští činitelé se mezitím snaží protestující „vyhladovět“, hrozí zatčením všem, kteří je v ulicích měst a na hraničních přechodech zásobují jídlem či palivem, a zasahují rovněž proti internetovým sbírkám na jejich podporu, na nichž se sešly miliony kanadských dolarů (desítky milionů Kč).

Starosta Windsoru Drew Dilkens rovněž prohlásil, že požádal soudy o povolení k rozehnání protestů. „Ekonomické škody jsou neudržitelné a musí to skončit,“ řekl.

Taktika demonstrantů se nicméně v posledních týdnech ukázala jako poměrně účinná, a stala se proto inspirací pro další skupiny nespokojené s koronavirovými restrikcemi a vládami v jiných zemích. Kvůli hrozbě podobných blokád podnikla preventivní kroky například Francie či Belgie, s narušením dopravy a protesty se potýkala také Austrálie či Nový Zéland.

Reklama

Výběr článků

Načítám