Hlavní obsah

Kanadské protesty mají drtivé ekonomické dopady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Ford a Toyota oznámily, že rozsáhlé protesty kanadských řidičů kamionů proti omezením souvisejícím s pandemií vedly k přerušení výroby v jejich továrnách v USA. Nedostaly se do nich díly potřebné pro výrobu, protože řidiči zablokovali dva hraniční přechody. Ve čtvrtek to uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dlouhá kolona kamionů v Port HuronuVideo: Reuters

 
Článek

Řidiči kamionů blokovali jednak spojnici mezi Couttsem v Albertě a Swett Grassem v Montaně, ale hlavně nejdůležitější přechod, detroitský most Ambassador spojující Windsor v Ontariu s Detroitem. Tam musela kanadská pohraniční stráž most zavřít pro komerční dopravu, protože provoz blokuje 50 až 75 kamionů a tábor se stovkou protestujících.

Přes most přechází asi čtvrtina kanadsko-amerického obchodu. Kvůli blokádám vzniká každý den celková škoda v objemu 300 milionů dolarů (6,4 miliardy korun). Kanadský ministr dopravy Omar Alghabra označil protest za nezákonnou ekonomickou blokádu namířenou proti všem Kanaďanům.

Foto: Mandi Wright, ČTK/AP

Kolona kamionů mířících do Kanady

Nevzdáme se. Kamioňáci blokují příjezd do Kanady

Amerika

Toyota musela zastavit výrobu ve třech svých továrnách v Ontariu. Ford musel zastavit výrobu v motorárně a nedostatkem dílů také trpí továrna Chrysleru v Ontariu, což vedlo k omezení směn. Na objízdné trase přes Sarnii a Port Huron se tvoří několikahodinové kolony.

Foto: Mandi Wright, ČTK/AP

Ucpaný moct Blue River, kam byla odkloněna kamionová doprava po zablokování mostu Ambassador do Detriotu.

Experti varovali že přerušení výroby v automobilkách by mohlo vést ke zvýšení cen vozů. Výrobci automobilů se už potýkají s nedostatkem čipů, což vede k prodlužování dodacích lhůt.

Analytička společnosti Autotrader Michelle Krebsová řekla agentuře AFP, že severoamerické montážní závody jsou závislé na přesných dodávkách dílů přes most Ambassador. Dodala, že automobilový průmysl představuje významnou část ekonomiky a je také důležitý pro spotřebu. Automobily představují druhou největší položku ve spotřebitelských výdajích.

Ottawa vyhlásila nouzový stav. Demonstranty nezvládá

Zahraniční

Blokádou je znepokojen i Bílý dům. „Blokáda představuje riziko pod dodavatelský řetězec v automobilovém průmyslu, protože most je klíčovým kanálem pro díly,“ uvedla mluvčí administrativy Jen Psakiová. „Prezident Biden tomu věnuje pozornost,“ ujistila.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Blokáda silnice v kanadské Sarnii

Řidičům vadí, že kanadský premiér Justin Trudeau odmítá zrušit povinnost řidičů přijíždějících do Kanady, aby měli dokončené očkování. Demonstranti také protestují proti požadavku nosit roušky a zavedení prohlášení o bezinfekčnosti.

Trudeau na opatřeních trvá, i když počet nově nakažených klesá a některé kanadské provincie už zmírnily restriktivní opatření.

K Paříži se blíží konvoj svobody, policie připravuje tvrdý úder

Evropa

Protesty se podle kanadské stanice CBC šíří po celé zemi. Kanadská revolta navíc inspirovala podobné akce v Austrálii, na Novém Zélandu i ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám