Hlavní obsah

U Washingtonu se mobilizuje armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká armáda na základě rozkazu ministra obrany Marka Espera přesunula na základny v okolí Washingtonu zhruba 1600 vojáků, mezi nimiž jsou ženisté a vojenští policisté. Vojáci jsou zatím na základnách v okolí města ve stavu „zvýšené bdělosti“. V případě potřeby by měli být schopni zasáhnout, uvedl mluvčí Pentagonu Jonathan Rath Hoffman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Národní garda brání Lincolnův památník ve Washingtonu před demonstrantyVideo: WJLA, AP

 
Článek

Zatím se do operací civilních úřadů nezapojili, napsala agentura DPA s odkazem na vyjádření mluvčího.

Americký prezident Donald Trump v pondělí pohrozil, že v případě potřeby nasadí na potlačení násilných demonstrací, které provázejí protesty proti policejní brutalitě po smrti černocha George Floyda, armádu. Tento krok je velmi neobvyklý, ale federální vládě to umožňuje zákon o vzpouře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Terrence Floyd u provizorního pomníku svého zabitého bratra George v MinneapolisuVideo: Reuters

Některé státy ve snaze potlačit násilnosti spojené s rabováním vyhlásily zákazy nočního vycházení a aktivovaly své národní gardy. Tyto jednotky se ve Spojených státech využívají většinou v případě přírodních katastrof a jiných závažných situací.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Protestující v americkém Seattlu

Například v New Yorku zákaz nočního vycházení od 20 hodin večer do pěti hodin ráno místního času platí do konce tohoto týdne, oznámil tamější starosta Bill de Blasio. Navzdory zákazům vycházení demonstrace nepolevují. Účastníci ho nerespektují a v úterý opět vyšli do ulic jak v New Yorku, tak Washingtonu.

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Amerika

V Houstonu, odkud Geroge Floyd pocházel, se sešlo dokonce na 60 tisíc lidí. Pochod k uctění Floydovy památky v Houstonu zorganizoval mužův přítel raper Trae Tha Truth. Akce se zúčastnil i houstonský starosta Sylvester Turner, šéf místní policie a několik Floydových příbuzných.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Protesty před Bílým domem. V mnoha amerických městech platí zákaz nočního vycházení, lidé ale přesto do ulic vyšli.

Vlnu protestů ve Spojených státech vyvolala smrt černocha George Floyda, jemuž 25. května při zatýkání v Minneapolisu ve státu Minnesota klečel na krku zasahující bělošský policista i přesto, že podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Policistu Dereka Chauvina už obvinili ze zabití druhého stupně a z vraždy třetího stupně. Nyní je ve vazbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi FloydoviVideo: DARNELLA FRAZIER, AP

Reklama

Výběr článků

Načítám