Hlavní obsah

Kdo je policista, který odstartoval nepokoje v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U policie pracoval 18 let, na krku měl za tu dobu 18 disciplinárních řízení a stojí před rozvodem. To je ve zkratce Derek Chauvin. Muž, který je vyšetřován, že při zatýkání v Minneapolisu zabil černocha George Floyda. Smrt odstartovala v USA vlnu protestů proti policejní brutalitě, jež se na mnoha místech zvrhla v běsnění davů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi FloydoviVideo: DARNELLA FRAZIER, AP

 
Článek

Chauvin pracoval pro minneapoliskou policii 18 let. A jeho nadřízení s ním pravidelně řešili stížnosti. Jen ve dvou případech ale dostal důtku, uvedla televize CNN.

Z databáze stížností proti úředníkům ve státě Minnesota, kterou vytvořila nezisková organizace s názvem Společenství proti policejní brutalitě, vyplývá, že Chauvin byl také několikrát kárán za použití „ponižujícího tónu“ nebo „ponižujícího výraziva“.

Foto: Hcso, Reuters

Derek Chauvin

Podrobnější informace o interním vyšetřování Chauvina či popis jeho jednání nejsou k dispozici.

George Floyd zemřel před týdnem během zatýkání ve městě Minneapolis, kdy mu právě Chauvin několik minut klečel na krku. Policista podle trestního oznámení klečel na Floydově krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin v době, kdy muž již nereagoval. Klečel tedy už na bezvládném těle.

Předtím Floyd prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat. Právě věta I can't breathe (nemůžu dýchat) se objevuje na nápisech během současných protestů. Ty se rozšířily už do 70 měst, provází je i násilí a rabování.

Foto: Hcso, Reuters

Derek Chauvin

Zatímco americký prezident Donald Trump volá po rázném zjednání pořádku, někteří policisté dávají najevo sympatie k demonstrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté napříč USA vyjadřují poklekem solidaritu s demonstrantyVideo: Reuters

Hromotluk Floyd a policista, který ho zatýkal, byli v minulosti kolegové

Amerika

Chauvin byl obviněn z vraždy a je ve vazbě. Jeho žena Kellie požádala o rozvod a Floydově rodině vyjádřila soustrast.

Muž dříve pracoval v bezpečnostní agentuře, střežil stejný podnik jako Floyd, je tak možné, že se oba muži z minulosti znali. Majitelka baru El Nuevo Rodeo, který hlídali, uvedla, že Chauvin často používal pepřový sprej a reagoval nepřiměřeně.

Američan Floyd zemřel na udušení, tvrdí druhá pitva. Na rozdíl od první

Amerika
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rabování v USAVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám