Hlavní obsah

Trump zpochybňováním voleb vydělává miliony, prohru si už připustil

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Už jsou to dva měsíce, co si Američané za svého příštího prezidenta vybrali demokratického politika Joea Bidena. Přesto, že neexistují důkazy o rozsáhlejších volebních podvodech, poražený v souboji Donald Trump výsledky stále veřejně neuznal a z Bílého domu se stěhovat nechce. Každým dnem, co zpochybňuje demokratické procesy v zemi, kterou stále ještě vede, mu totiž proudí miliony dolarů do nově založené organizace.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Článek

V posledních hodinách nepřemýšlí političtí experti ve Spojených státech nad ničím jiným, než jestli současná hlava státu opravdu věří konspiracím o volebních podvodech, které sdílí a hlásá.

Jen mě mrzí, že jsme prohráli.
Donald Trump, americký prezident

Víkendový telefonát, ve kterém se snaží přesvědčit státního tajemníka Georgie, aby zvrátil výsledky voleb, považují někteří komentáři za „mnohem horší než Watergate“ (v roce 1972 se pracovníci republikánského prezidenta Richarda Nixona pokusili v sídle Demokratické strany nastražit odposlechy, aféra nakonec vedla o dva roky později k prezidentově rezignaci).

Napadli jeho mozek internetoví podivíni? Amerika se podivuje nad chováním svého prezidenta

Amerika

Podle informací amerických médií se však Trump v soukromí chová jinak. Svému nejbližšímu okolí už několikrát přiznal, že si prohru uvědomuje. „Jen mě mrzí, že jsme prohráli,“ cituje prezidenta renomovaný server Politico s odvoláním na blízký zdroj z Oválné pracovny.

Jak je důležité zůstat relevantní

Proč tedy pokračuje v závažných obviněních? „Jde mu o to, aby zůstal relevantní, aby se o něm dále mluvilo v televizi,“ vysvětluje podle Politica jeden z jeho spolupracovníků. Čím méně na něj lidi v následujících letech zapomene, tím větší totiž bude pravděpodobnost, že bude za čtyři roky znovu kandidovat. Právě o tom, že se Trump pokusí do čela Spojených států vrátit, je přesvědčena řada politologů.

Trump testuje loajálnost viceprezidenta Pence: Odmítni uznat volitele, jinak tě nebudu mít rád

Amerika

Někteří ale vidí v Trumpově úsilí čistě altruistický pokus o zlepšení volebních procesů do budoucna. „Chceme zajistit, aby lidé našemu volebnímu systému důvěřovali. Nechceme, aby se tohle všechno zametlo pod povrch,“ uvedl prezidentův poradce Jason Miller s ujištěním, že Trumpovi nejde o jeho vlastní prospěch.

Miliony na záchranu Ameriky

Existuje ještě jeden možný důvod, proč odcházející prezident natahuje to, co se zdá být nevyhnutelné.

Jen, co média vyhlásila jméno vítěze voleb, začal Trump žádat své podporovatele, aby mu zaslali finanční dar. „Je čas na odvetu. Může se na vás prezident Trump spolehnout?“ zní například jeden z emailů, kterých jeho fanoušci dostávají průměrně 15 denně.

Takto už Trump vybral přes 200 milionů dolarů (4,23 miliardy Kč). Oficiálně mají jít peníze na soudní výlohy (jeho právní tým prohrál od listopadu přes 60 sporů), tomu ale málokdo věří.

Jak zjistil deník The Guardian, část peněz šla na splacení dluhů z kampaně, část šla přímo Republikánské straně, ale většina putovala do nově vzniklé organizace Save America (Zachraňte Ameriku).

Trumpovi příznivci vyrazili do ulic Washingtonu

Amerika

Technicky se jedná o takzvaný „politický akční výbor“ (angl. political action comittee, PAC), který má v USA za cíl agitovat za nějakou iniciativu, zákon, či kandidáta.

„Nevzpomenu si na žádného prezidenta, který by si založil PAC takhle brzo po tom, co prohrál volby. Tohle je naprosto, naprosto ojedinělé,“ zdůrazňuje expert na financování kampaní Brendan Fischer.

Trump: Další kandidatura, anebo mediální impérium?

Volby USA

Podle něj bude organizaci klíčová pro „post-prezidentskou operaci“. Co onou operací může být, je zatím ve hvězdách. Pochopitelně se nabízí další kandidatura na prezidenta, nebo vytvoření nové politické strany.

Objevily se i spekulace, že by mohl rozvířit stojaté vody amerických médií založením nové konzervativní televizní stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám