Hlavní obsah

Napadli jeho mozek internetoví podivíni? Amerika se podivuje nad chováním svého prezidenta

Novinky, Daniel Drake
Washington

Americký prezident Donald Trump čelí kritice za nátlak na tajemníka státu Georgie, aby zvrátil výsledky voleb. Trump je považuje za nelegitimní, podle něj docházelo k řadě podvodů. Ty v telefonátu s odkazem na již vyvrácené zdroje vyjmenoval. „Buď lže, nebo jeho mozek napadli internetoví podivíni,” hodnotí prezidentovo chování analytik CNN Daniel Dale.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump v telefonátu, jehož nahrávku přinesl deník Washington Post, argumentuje celou řadou tvrzení. Volební komise měla údajně „započítávat statisíce nezapečetěných hlasů a hlasů lidí, kteří v Georgii vůbec nebydlí“, nebo že některé volební lístky „sčítací přístroje skartovaly“.

Všechny tyto teorie byly příslušnými úřady a agenturami zabývajícími se ověřováním výroků opakovaně vyvráceny.

Pane prezidente, problém sociálních sítí je ten, že tam mohou lidé říkat cokoliv.
Brad Raffensperger, tajemník státu Georgie

Nabízí se otázka, kam na tato tvrzení Trump chodí. Toho se snažil ve své analýze dopídit americký časopis Slate.

Zjistil, že si hlava nejmocnějšího státu světa půjčuje domněnky konspiračních teoretiků skupiny QAnon, příspěvky z pochybné stránky 8kun nebo nepodložené příspěvky náhodných uživatelů na Twitteru.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

„Pane prezidente, problém sociálních sítí je ten, že tam mohou lidé říkat cokoliv,“ vysvětloval tajemník Georgie Brad Raffensperger Trumpovi v průběhu hodinového rozhovoru.

„Ne, tohle není ze sociálních sítí. Tohle je z trumpovských médií. Měl byste chtít přesné volby, jste republikán,“ stál si za svým Trump. Již od listopadu trvá na tom, že v Georgii zvítězil on, a měl by proto ve funkci prezidenta pokračovat.

Trumpův pokus o ovlivnění výsledků voleb může vyústit ve vyšetřování

Amerika

Tamní výsledky byly ovšem dvakrát ručně přepočítány a podpisy zkontrolovány a pokaždé se došlo ke stejnému výsledku, že volby vyhrál demokrat Joe Biden.  Podle Trumpa ale volby nesmí platit.

Rozbitý pisoár jako důkaz podvodu

„Museli přestat sčítat, protože se rozbil vodovod, ale žádný vodovod tam nebyl. Nic. Žádná havárie,“ zní jedno z Trumpových nařčení.

Podle konspirační teorie, kterou rozšířila protrumpovská televize One America News, údajně volební komise evakuovala přítomné pozorovatele, aby mohla v klidu propašovat další várku falešných hlasů.

Biden nevyhrál, tyto volby nesmí platit, řekl Trump

Volby USA

Oficiální vyšetřování nakonec zjistilo, že šlo o přeplněný pisoár. Podle závěrů zprávy navíc nedošlo k žádnému narušení sčítání, natož evakuaci pozorovatelů.

Mrtví voliči

„Další věc: mrtví lidé. Odvolili mrtví lidé a myslím, že to číslo je okolo pěti tisíc,“ tvrdí Trump v telefonátu. To ale Raffensperger, sám republikán, odmítl.

„Skutečné číslo je dva. Dva. Dva lidé, kteří jsou mrtví, odvolili. A to je samozřejmě špatně,“ přednesl prezidentovi fakta.

Trump dělá službu demokratům, volby v Georgii rozhodnou o většině v Senátu

Volby USA

Podle úřadů může k takovým chybám výjimečně dojít například v situacích, že má více lidí v daném státě stejné jméno, někdy dokonce i stejné datum narození.

Skartování hlasů

„Myslíte si, že je možné, že v okrese Fulton skartovaly volební lístky? Hodně se o tom mluví,“ řekl Trump.

Tuto fámu prezident často sdílí na svém twitterovém profilu, často od podporovatelů teorie QAnon, nebo jako nedávno, od Rona Watkinse, jednoho z administrátorů plaformy 8kun, na které byly v minulosti sdíleny antisemitské a rasistické obrázky, dokonce i dětská pornografie.

Ten projev byl jako z alternativního vesmíru, jako kdyby prezident vůbec nebyl spojen s realitou. Buď lže, nebo jeho mozek napadli internetoví podivíni.
Daniel Dale, CNN

Není jasné, zda americký prezident ví, že nepodložené informace pocházejí z tak pochybných zdrojů. „Skoro všechno, co (v telefonátu) říká, jsou zkopírované fámy,“ napsal na Twitteru novinář NBC Ben Collins.

Facebook bude mazat účty a skupiny související s konspirací QAnon

Internet a PC

Trump v pondělí vystoupil na mítinku s fanoušky, kde teorie o volebních podvodech dále rozvíjel.

„Ten projev byl jako z alternativního vesmíru, jako kdyby prezident vůbec nebyl spojen s realitou. Buď lže, nebo jeho mozek napadli internetoví podivíni,“ okomentoval jednání hlavy státu Daniel Dale, který pro stanici CNN ověřuje výroky politiků.

Trump se podle médií chystá do Skotska na golf. Restrikce to nedovolují, uvedla premiérka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám