Hlavní obsah

Trump vyzval stoupence k očkování. O své další kandidatuře prý rozhodne příští rok

Washington

Bývalý šéf Bílého domu Donald Trump učiní rozhodnutí ohledně své další případné kandidatury na prezidenta až po volbách do Kongresu plánovaných na rok 2022. Prohlásil to ve středu v rozhovoru s televizí Fox News, v němž rovněž vyzval svoje příznivce, aby se nechali naočkovat proti covidu-19.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Donald Trump

Článek

V roce 2022 se bude stejně jako každé dva roky rozhodovat o obsazení celé Sněmovny reprezentantů a o třetině senátorských křesel. Trump potvrdil, že chce svým vlivem pomoci republikánům získat převahu v obou kongresových komorách. Volby v polovině prezidentského mandátu bývají často považovány za referendum ohledně vládnoucí hlavy státu, kterou se stal v lednu demokrat Joe Biden.

„Myslím, že máme velice, velice dobrou šanci získat zpět Sněmovnu,” řekl exprezident. „Je tu dobrá šance, že získáme zpátky i Senát, a upřímně, naše rozhodnutí učiníme až poté,” řekl ohledně své případné další snahy o návrat do Bílého domu.

Trump loni neobhájil křeslo prezidenta, když ho porazil Biden. Republikán by však podle ústavy mohl usilovat o další čtyři roky v Bílém domě v následujících prezidentských volbách v roce 2024.

Zkusí to zas? Trump zatím neřekne

Amerika

Trump v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že by se za něj jeho podporovatelé v případě kandidatury zřejmě znovu postavili: „Podle všech průzkumů si přejí, abych znovu kandidoval, ale podíváme se na to a uvidíme.”

Trump podpořil očkování

Exprezident také všem doporučil, aby si nechali dát vakcínu proti covidu-19. Řada průzkumů z poslední doby totiž ukázala, že se mnoho jeho podporovatelů nechce nechat naočkovat. Bidenova administrativa proto začala vymýšlet strategii, jak tyto lidi k vakcinaci přesvědčit, uvedla ale, že nepočítá, že by s tím Trump pomohl.

„Je to skvělá vakcína, Je to bezpečná vakcína. A je to něco, co funguje,” řekl Trump, který se nechal naočkovat již v lednu, ale na rozdíl od řady jiných vysokých činitelů to udělal bez přítomnosti médií.

Trump nezaloží novou stranu, naznačil další kandidaturu na prezidenta

Amerika

Trump má stále vliv na republikány

Trump se od ledna, kdy skončil v Bílém domě, drží poměrně stranou veřejného zájmu, mezi republikány má však nadále zásadní vliv.

Ve straně se po jeho odchodu rozhořely spory mezi tradičním vedením, do nějž patří například šéf senátní menšiny Mitch McConnell, a Trupovými skalními přívrženci, podle nichž budoucnost strany závisí na setrvalé podpoře protrumpovské voličské základny.

Exprezident čelil obviněním, že svou štvavou rétorikou podnítil nepokoje v sídle Kongresu, k nimž došlo na začátku ledna. Stal se kvůli tomu prvním prezidentem v historii, který čelil za své působení v Bílém domě dvěma ústavním žalobám.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Někteří republikáni v Kongresu se proti Trumpovi postavili a přidali se při ústavní žalobě na stranu demokratů. Exprezident jim za to hrozí, že proti nim v primárních volbách postaví protikandidáty, které podpoří. Řadové příznivce Republikánské strany rovněž vyzval, aby zasílali finanční příspěvky raději jeho chystanému politickému akčnímu výboru (super PAC) než tradičním republikánským strukturám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám