Hlavní obsah

Trump nezaloží novou stranu, naznačil další kandidaturu na prezidenta

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington

Bývalý prezident Spojených států Donald Trump v nedělním projevu na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC), prvním po odchodu z Bílého domu, vyvrátil spekulace, že by založil novou stranu. Naopak naznačil, že by chtěl v roce 2024 usilovat o další prezidentský mandát. Vyzval voliče, aby se zbavili těch, kdo hlasovali pro jeho impeachment, a zopakoval svoje tvrzení o volebních podvodech.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Donald Trump při projevu

Článek

”Nezakládáme nové strany. Máme Republikánskou stranu. Bude sjednocená a silnější než kdykoliv předtím. Nezakládám novou stranu,” řekl Trump na CPAC. „Založit novou stranu by znamenalo rozdělit naše hlasy a nikdy nevyhrát,“ dodal. O možnosti založit vlastní stranu přitom podle agentury Reuters v posledních měsících diskutoval se svými poradci.

Republikán McConnell otočil: Trump má mou absolutní podporu

Amerika

„Stojím tu před vámi, abych dnes dal najevo, že neuvěřitelná cesta, kterou jsme spolu začali před čtyřmi lety, rozhodně neskončila. Shromáždili jsme se toto odpoledne, abychom hovořili o budoucnosti, o budoucnosti našeho hnutí, o budoucnosti naší strany, o budoucnosti naší milované země,“ řekl Trump.

Kritika neloajálních

Trumpova podpora mezi řadovými republikány je podle průzkumů stále velmi vysoká. Někteří čelní představitelé strany, jako například vůdce senátní menšiny Mitch McConnell, však Trumpa v poslední době otevřeně kritizovali právě kvůli jeho opakovaným snahám o nepodložené zpochybnění výsledku voleb a jeho roli v násilnostech v sídle Kongresu ze začátku ledna, kvůli nimž přišlo o život pět lidí. Naznačil, že by voliči neměli hlasovat pro tyto republikány, ale měli by volit jen ty s ocelovou páteří.

Zkusí to zas? Trump zatím neřekne

Amerika

McConnella, který sice hlasoval proti Trumpovu odvolání, ale řekl, že exprezident je prakticky a morálně odpovědný za vyprovokování násilností, označil Trump už v půlce února za urputného a mrzutého politického oportunistu, který se „nikdy neusmívá.“ Tehdy řekl, že pokud se ho budou republikánští senátoři držet, tak nikdy nevyhrají.

Exprezident má ve straně nadále velký vliv, který chce podle poradců uplatňovat například zřízením takzvaného politického akčního výboru (super PAC), jež bude podporovat jemu názorově věrné kandidáty.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Kritika Bidena

Trump uvedl, že po nástupu Bidena k moci se se americká politika odklonila od jeho hesla „Amerika od prvního do posledního“. Kritizoval zejména postup Bidenovy administrativy o oblasti imigrace, kde uvolnil restrikce. „Právě přišli o Bílý dům,” řekl republikánský exprezident poté, co kritizoval kroky současné administrativy v oblasti imigrační politiky.

„Ale kdo ví, kdo ví, možná se rozhodnu porazit je potřetí,” dodal, čímž se nepřímo nepravdivě označil za vítěze listopadových voleb.

Biden zrušil zákaz vydávání víz a zelených karet

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám