Hlavní obsah

Trump si za šéfa tajných služeb vybral velvyslance USA v Berlíně

– Washington

Americký prezident Donald Trump si do funkce úřadujícího šéfa tajných služeb (DNI) vybral současného velvyslance Spojených států v Německu Richarda Grenella. Šéf Bílého domu o tom informoval na Twitteru. Grenell ve funkci nahradí Josepha Maguira. Grenell byl Němci opakovaně kritizován, že se v vměšoval do vnitroněmecké politiky.

Foto: Reuters TV, Reuters

Americký velvyslanec v Německu Richard Allen Grenell

Článek

„Rick mimořádně dobře reprezentoval naši zemi a já se těším na spolupráci s ním,” napsal Trump. Grenell patří k jeho oddaným spojencům, kteří se loajalitou vůči němu nijak netají. V neděli se tento diplomat na Twitteru podělil o informaci, že mu zrovna telefonoval prezident.

Grenell je americkým velvyslancem v Berlíně od roku 2018. Za někdejšího republikánského prezidenta George Bushe mladšího pracoval jako mluvčí amerického zastoupení při OSN.

Funkce šéfa DNI vznikla po teroristických útocích 11. září 2001. Úřad dohlíží na 17 amerických civilních a vojenských zpravodajských agentur včetně FBI a  CIA. Maguire od loňského srpna také působil jen coby úřadující šéf tohoto úřadu, protože ho ve funkci nepotvrdil Senát. Proto v ní podle amerického listu The New York Times mohl zůstat jen do 12. března. Podle agentury AP není zatím jasné, zda se vrátí do protiteroristické ústředny, kterou vedl před nástupem do DNI.

Nediplomatické chování Grenella 

Němci si loni opakovaně stěžovali na Grenellovo jednání, které přirovnali k jednání okupačního správce.

„Když někdo jakožto americký diplomat vystupuje jako vysoký komisař okupační mocnosti, musí poznat, že naše tolerance má své meze,“ prohlásil místopředseda německého Spolkového sněmu a liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Wolfgang Kubicki.Chtěl jeho vyhoštění. Důvodem bylo opakované vměšování Grenella do německé politiky.

Grenell se vměšoval do německé politiky, v rozhovoru pro ultrakonzervativní americký server Breitbart News prohlásil: „Rozhodně chci posílit konzervativce napříč Evropou, jiné vůdce. Myslím si, že existuje ohromná vlna konzervativní politiky, která se vzedmula kvůli neúspěšné politice levice. O tom není pochyb a pro mne je to vzrušující doba.“

Trumpův vazal nám nebude diktovat! Velvyslanec USA pobouřil svými výroky Berlín

Evropa

Pak Grenell kritizoval Německo, že nebude zvyšovat výdaje na obranu tak rychle, jak dříve uvádělo. Na twitterovém účtu ambasády Grenell napsal: „Snižování už tak nepřijatelného závazku k vojenské připravenosti dává znepokojivý signál 28 spojencům Německa v NATO.“[celá zpráva]

Kritika volby 

Volba Grenella do funkce šéfa amerických tajných služeb brzy vyvolala kritické reakce. Demokratický senátor z výboru pro zpravodajské služby Mark Warner poukázal na to, že Trump na tento post posílá „člověka bez jakékoliv zkušenosti ze zpravodajských služeb”. Ty si podle něho v době velkých bezpečnostních výzev zaslouží ve svém čele stabilitu a někoho zkušeného.

„Toto by vás mělo vystrašit. Nejde jen o nestoudnou politizaci zpravodajských služeb, ale také o někoho, kdo je pro důležitou bezpečnostní roli zcela nekompetentní,” poznamenala na Twitteru analytička Susan Hennesseyová z washingtonského ústavu Brookings Institution.

Joseph Maguire se do čela amerických zpravodajských služeb postavil v den, kdy z něho odešel Dan Coats, který měl napjaté vztahy s prezidentem Trumpem. Funkci v DNI tehdy složila i Coatsova náměstkyně Sue Gordonová.

Šéf tajných služeb USA Coats odstupuje, oznámil Trump

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám