Hlavní obsah

Americký velvyslanec vytáčí Němce. Chová se prý jako komisař okupační mocnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Místopředseda německého Spolkového sněmu a liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Wolfgang Kubicki řekl, že by americký velvyslanec Richard Grenell měl odejít nebo být vyhoštěn. Grenella kritizují i představitelé vládních stran CDU a SPD, uvedla stanice Deutsche Welle.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell

Článek

„Když někdo jakožto americký diplomat vystupuje jako vysoký komisař okupační mocnosti, musí poznat, že naše tolerance má své meze,“ prohlásil Kubicki.

Podle serveru Spiegel Online řekl, že Německo si nesmí nechat takové chování „z důvodu sebeúcty líbit“. Agentuře AFP sdělil, že „Richard Grenell by měl být okamžitě prohlášen za nežádoucí osobu“.

Důvodem je podle něj opakované vměšování Grenella do německé politiky, které vyvrcholilo, když v úterý Grenell kritizoval Německo, že nebude zvyšovat výdaje na obranu tak rychle, jak dříve uvádělo.

Na twitterovém účtu ambasády Grenell napsal: „Snižování už tak nepřijatelného závazku k vojenské připravenosti dává znepokojivý signál 28 spojencům Německa v NATO.“

Grenellovo vyjádření kritizoval i vysoce postavený sociální demokrat Carsten Schneider z vládní SPD, který řekl agentuře DPA: „Grenell jako diplomat zcela selhal. Poškodil transatlantické vztahy svými opakovanými netaktními provokacemi.“

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell

I křesťanský demokrat Michael Grosse-Brömer vyzval Grenella ke zdrženlivosti a k tomu, aby nekomentoval něco každý týden.

Grenell už dříve od Německa požadoval, aby zastavilo výstavbu plynovodu Nord Stream II z Ruska a hrozil sankcemi firmám, které jsou do projektu zapojené. [celá zpráva]

Menší růst výdajů na obranu

Kvůli zpomalující se ekonomice a snaze udržet vyrovnaný rozpočet porostou německé výdaje na obranu pomaleji, než se očekávalo, a země nesplní svůj závazek Severoatlantické alianci vydávat na armádu 1,5 procenta hrubého domácího produktu do roku 2024, jak slíbila.

Státy NATO by přitom do roku 2024 měly na obranu vydávat alespoň dvě procenta HDP, což evropským spojencům často připomíná zejména americký prezident Donald Trump.

V příštím roce má obranný rozpočet po malém navýšení dosáhnout 1,37 procenta HDP a později má tempo navyšování výdajů na obranu spíše klesat.

Reklama

Výběr článků

Načítám