Hlavní obsah

Trump se chystá omilostnit svého exporadce Michaela Flynna

Prezident Donald Trump se chystá omilostnit svého bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Napsal to server Axios. Milost má přijít do 20. ledna, kdy by měl nynějšího šéfa Bílého domu ve funkci nahradit demokrat Joe Biden.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Michael Flynn se původně přiznal, že lhal FBI o svých kontaktech s Rusy.

Článek

Udělení milosti Flynnovi by bylo vyvrcholením čtyřleté politické a právní aféry, která má kořeny v počátcích Trumpovy administrativy a souvisí s vyšetřováním údajné spolupráce republikánovy kampaně s Ruskem před volbami z roku 2016.

V Americe začíná předání moci mezi Trumpem a Bidenem

Amerika

Trump Flynna propustil v roce 2017, když vyšlo najevo, že poradce lhal o svých kontaktech s někdejším ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Jeho hovor zachytily americké tajné služby, Flynn však kontakt veřejně popřel a lhal o něm rovněž viceprezidentovi Mikeovi Penceovi. Ministerstvo spravedlnosti se následně začalo obávat, že by mohl být Flynn náchylný k vydírání, čímž by byla ohrožena americká bezpečnost.

Zdržovací taktika Trumpa? O prezidentovi USA může rozhodnout Sněmovna

Volby USA

FBI vyslýchala Flynna v lednu roku 2017 v rámci vyšetřování vlivu Ruska na prezidentské volby. Poradce se později ve snaze uzavřít dohodu se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem přiznal ke lhaní.

Biden zveřejnil jména svých blízkých poradců v Bílém domě

Amerika

Pokud by mu Trump udělil milost, nemohly by do záležitosti již dále promluvit soudy ani ministerstvo spravedlnosti poté, co se stane šéfem administrativy Biden. Američtí prezidenti často na konci svých mandátů udělují řadu milostí, z nichž některé z nich vzbudily v minulosti značné kontroverze a silnou kritiku opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám