Hlavní obsah

Trump plánuje velké mítinky, hodlá se ohánět nekrology údajně mrtvých voličů

– Washington
Právo, Daniel Drake

Prezident Donald Trump ještě stále neuznal výsledky voleb a rozhodl se boj přenést mezi lidi. Podle serveru Axios se připravuje několik mítinků, na nichž chce dokázat, že se voleb měli účastnit i mrtví lidé. Tyto informace nyní prostřednictvím internetu šíří například Trumpův syn Donald junior, nebo prezidentův právník Rudy Giuliani. Svá tvrzení chtějí dokládat nekrology mrtvých voličů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Donald Trump na říjnovém mítinku s voliči ve Wisconsinu

Článek

Alayna Treene, reportérka Axiosu, tvrdí, že Trump nejenže nemá v plánu uznat výsledky voleb, ale hodlá se vrátit zpět mezi voliče.

Jako prezident budu Američany spojovat, slíbil Biden ve vítězném projevu

Volby USA

Mítinky by měly podle zdrojů serveru připomínat ty, které pořádal v době kampaně. Trumpův mediální tým také připravuje velkou „mediální operaci”, ta bude zahrnovat pravidelné tiskové konference a vysílání prezidentových spojenců do diskusních pořadů v televizi.

Čtyři zdroje z Bílého domu uvedly, že prezidentovi poradci hodlají zveřejnit nekrology lidí, kteří podle nich v letošních volbách odvolili. Spekulace o takzvaných „mrtvých voličích” se po internetu začaly šířit hned po volbách, zatím ale neexistují žádná fakta, která by tato tvrzení podporovala.

Nepodložené spekulace 

Prezidentův právník a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani na Twitteru například sdílel článek pravicového média Breitbart, podle kterého bylo letos na pensylvánském seznamu voličů 21 tisíc zesnulých. „V tuto chvíli neexistují žádné důkazy, že by nějaký zemřelý člověk v roce 2020 odvolil,” tvrdí mluvčí pensylvánského ministerstva spravedlnosti.

Trumpův štáb popletl Four Seasons a svolal brífink na parkoviště vedle krematoria

Amerika

Prezidentův syn Donald Trump junior zase sdílel spekulaci, že jeden mrtvý muž odvolil ve státě Michigan. Jak uvedl zpravodajský web Business Insider, jednalo se ovšem o chybu úřadů, které zaměnily mrtvého otce s jeho žijícím synem.

Trumpův štáb by měl také v dohledné době oznámit týmy, které povedou právní spor za přepočítání hlasů v jednotlivých státech. „Chceme si být jistí, že máme na místě dostatečnou lidskou sílu pro boj muže proti muži,” řekl jeden z poradců Bílého domu.

Reklama

Související články

Prezident může vyhodit šéfa Pentagonu

Ačkoliv Trumpovy šance na obhajobu v pátek spíš bledly, americký prezident už plánoval personální rošády na druhé funkční období. S odvoláním na jeho okolí...

Výběr článků

Načítám