Hlavní obsah

Trump odchází, jeho „velká krásná” zeď zůstává

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa se snaží využít poslední týdny svého funkčního období pro dostavění zdi mezi Spojenými státy a Mexikem. V tuto chvíli z ní stojí 650 kilometrů, z toho se za Trumpa postavilo asi 40. Nově zvolený prezident Joe Biden odmítl zeď zbourat, stavbu nových úseků ale zastaví.

Foto: Carlos Barria

Americký prezident Donald Trump při návštěvě „své“ zdi na hranici s Mexikem

Článek

„Posílají lidi se spoustou problémů, kteří ty problémy zavlečou k nám. Přinášejí drogy a zločinnost a znásilňují.“ Taková slova pronesl v roce 2015 realitní magnát Donald Trump při oznámení kandidatury na post prezidenta Spojených států. Řešením imigračních problémů podle něj bylo postavení 1600kilometrové „velké krásné” zdi na hranicích.

„Je to hlupák, který neví, o čem mluví,” reagovala tehdy největší hispánská organizace za lidská práva National Council of La Raza. Trump si ale pro své nápady získal podporovatele. „Postavte tu zeď!” „Udělejte Ameriku znovu skvělou!” skandovali lidé na jeho mítincích.

Foto: Mapy.cz

 

„Víte, jak můžete udělat Ameriku znovu skvělou? Řekněte Trumpovi, ať jde do háje,“ řekl před čtyřmi lety republikánský senátor a nynější prezidentův velký spojenec Lindsey Graham. Trump ale nešel do háje, nýbrž volby vyhrál a zeď začal stavět.

Deklarovaný počet kilometrů nakonec zkrátil asi na polovinu. Podle deníku New York Times tak chce mít do konce funkčního období postavených 724 kilometrů zdi. Nyní se jeho administrativa snaží využít posledních pár týdnů do konce mandátu, aby tento slib splnila.

Co znamená „nová zeď”?

Podle Celní a pohraniční stráže v současné chvíli stojí necelých 650 kilometrů nové zdi. Komu tento údaj přijde povědomý, nemýlí se. Jedná se totiž o téměř identické číslo, jako když Trump nastoupil do úřadu. Záleží totiž na definici termínu „nová zeď“.

Na většině místech se ve skutečnosti stavěla zeď na místo zchátralé nebo příliš nízké původní bariéry. Úplně nová zeď je pouze na 40 kilometrech. Prezident ale taková čísla odmítá a současný progres považuje za svůj úspěch. „Moje administrativa udělala pro zajištění jižní hranice více než všechny administrativy v historii,“ hájil se.

Trump vyhlásí stav nouze, aby mohl postavit na hranicích s Mexikem zeď

Amerika

Trumpova vláda nyní staví zejména na hranici Mexika se státem Arizona, která se letos teprve podruhé za sedmdesát let přiklonila k demokratům. Místní obyvatele stavba rozděluje. Část lidí si od ní sice slibuje pokles příchozích migrantů, odborníci ale varují před škodami na tamní přírodě.

„Je to uprostřed ničeho. Není tam žádná krizová situace, žádné bezpečnostní riziko,“ vysvětluje Louise Misztalová. Úřady totiž staví i v horách, které jsou tak strmé, že tam stejně mnoho Mexičanů do USA nepřechází.

Platí Američané, ne Mexičané

Nový šéf Bílého domu Joe Biden, který bude inaugurován 20. ledna, „Trumpovu zeď“ strhávat nechce. Slíbil ale, že novou výstavbu zastaví. Takový krok bude novou administrativu stát několik milionů, protože bude muset vypovědět smlouvy zhotovitelům.

Trump sice sliboval, že zeď zaplatí Mexičané, k tomu ale podle všeho nedošlo, a to ani zčásti. „Zatím to jsou všechno peníze amerických daňových poplatníků,“ uvedl ředitel nevládního Centra pro USA a Mexiko Tony Payan.

Trump poprvé připustil porážku: Odejdu, pokud volitelé potvrdí Bidena

Amerika

Nový prezident má podle všeho jiné plány. Podle zdrojů z Bidenova týmu se bude snažit přesvědčit Kongres, aby se shodl na nové imigrační legislativě. To se ale žádnému prezidentovi za několik posledních desetiletí nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám