Hlavní obsah

Nakažená Trumpova poradkyně poslala Trumpa do karantény

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka se uchýlili do karantény poté, co se nákaza koronavirem potvrdila u jeho blízké poradkyně Hope Hicksové. Později prezident potvrdil, že je pozitivní.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Poradkyně prezidenta donalda Trumpa Hope Hicksová

Článek

„Hope Hicksová, která tvrdě pracovala, aniž by si dala byť jen malou přestávku, právě dostala pozitivní test na covid-19. Hrozné!” napsal Trump na Twitteru: „První dáma a já čekáme na výsledky našich testů. Mezitím začneme karanténní proces!”

Později Trump na Twitteru uvedl, že pozitivní test měl on i jeho žena a jsou v karanténě. [celá zpráva]

Hope Hicksová dostala pozitivní výsledek testu ve čtvrtek. V úterý letěla s prezidentem na palubě speciálu Air Force One na předvolební debatu do Clevelandu a ve středu vrtulníkem Marine Ome na mítink do Minnesoty. Podle AP začala Hicksová mírné příznaky nemoci covid-19 pociťovat při návratu z Minnesoty.

Podle AP je bývalá modelka Hicksová, která působila v čele tiskového oddělení Bílého domu od ledna 2016 do února 2018 a letos v únoru se stala Trumpovou poradkyní, zatím nejbližším spolupracovníkem prezidenta, u kterého se prokázala nákaza koronavirem. V minulosti se infekce potvrdila u tiskové mluvčí viceprezidenta Mikea Pence Katie Millerové, bezpečnostního poradce Roberta O'Briena či jednoho z prezidentových komorníků.

Karanténa může narušit Trumpovu předvolební kampaň. Během následujících dvou týdnů měl navštívit klíčové státy Arizonu, Floridu a Wisconsin, kde se voliči přiklánějí tu k republikánům, tu k demokratům. Americká střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) doporučují po kontaktu s nakaženým zůstat 14 dní v karanténě a vyhýbat se kontaktu s dalšími lidmi, zejména těmi ohroženými nemocí covid-19.

Podle zdravotního experta CNN Jonathana Reinera by měli jít do izolace i demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a viceprezident Mike Pence, protože se setkali s prezidentem. Podle listu The Guardian zatím není jasné, v jak blízkém byli kontaktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám