Hlavní obsah

Trnem v oku nejsou jen sochy. Australská politička chce přejmenovat státy Victoria a Queensland

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská kandidátka do senátu Lidia Thorpeová se vyslovila pro přejmenování států Queensland a Victoria. V duchu současného celosvětového trendu boje proti rasismu všeho druhu se jí nepozdává, že nesou jméno po bývalé britské panovnici. Ta totiž podle ní měla na rukou krev původních australských obyvatel. Tento týden na to upozornila australská média.

Foto: Profimedia.cz

Lidia Thorpeová

Článek

„Cokoliv, co bylo pojmenováno po někom, kdo lidem ubližoval nebo je vraždil, by mělo být přejmenováno,“ řekla Thorpeová v rozhovoru pro australský list The Herald sun. Narážela tím na královnu Viktorii, která požehnala vzniku kolonií Victoria v roce 1851 a Queensland v roce 1859.

Nová jména státu Victoria a Queensland by měla být podle Thorpeové přejmenována po domluvě se zástupci původních obyvatel. Nemělo by však zůstat jen u toho. Politička řekla listu Herald Sun, že už má seznam věcí, které je třeba s původními obyvateli znovu vyjednat. A je na něm i přejmenovávání míst a věcí.

Otrokář De Gaulle. Vandalové poničili i sochu největšího hrdiny moderní Francie

Evropa

„Když už se bavíme o koloniální minulosti a o tom, že vše bylo pojmenováno v důsledku invaze do téhle země, proč bychom neměli nevyjednávat také o tom? Může to zůstat tak, jak to je. Proč bychom ale tohle téma nenastolili? Možná, že potřebujeme činit rozhodnutí, měnit místní názvy a jména soch a čehokoliv jiného, co lidi zraňuje,“ cituje Thorpeovou server News.com.au.

Veze se na módní vlně, tvrdí kritici

Lidia Thorpeová byla v letech 2017 a 2018 poslankyní za stranu zelených v zákonodárném sboru státu Victoria. Sama patří k etnické menšině původních australských obyvatel Aboridžinců a jejich soužití s většinovou populací patří k jejím ústředním tématům.

Přesto se na její hlavu snesla kritika, že chce pouze těžit ze současné vlny protirasistických protestů a z ní pramenících politických gest typu odstraňování soch. Ta se vzedmula po nedávné smrti černocha George Floyda, který zemřel po policejním zákroku v americkém Minneapolisu.

Data místo dojmů: Jaký je rasový poměr zatčených a zabitých policií v USA

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám