Hlavní obsah

Data místo dojmů: Jaký je rasový poměr zatčených a zabitých policií v USA

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojenými státy i dalšími zeměmi téměř měsíc po smrti černoch George Floyda po policejním zákroku v Minneapolis stále rezonují rasové nepokoje. Pod praporem hnutí Black Lives Matter se lidé bouří proti rasové diskriminaci ze strany americké policie. Černoši jsou podle aktivistů častěji kontrolováni, zatýkáni a zabíjeni americkou policií. Co říkají statistiky?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry policejního zákroku na George Floyda Video: Novinky, KameraOne

 
Článek

Z údajů amerického statistického úřadu za loňský rok vyplývá, že nejvýznamnějšími etnickými skupinami jsou v USA běloši, Hispánci, černoši a Asiaté. Bělochů v zemi žije 60,4 %, Hispánců 18,3 %, černochů 13,4 %, Asiatů 5,9 %.

Pokud jde o poměrné zastoupení, tvoří tedy černoši víc než desetinu obyvatel Spojených států.

Obětí nepokojů v USA jsou hlavně policisté. V ulicích jich bylo zraněno už přes 600

Amerika

Při pohledu na statistiky FBI o zatčení pro podezření nebo obvinění z trestné činnosti za rok 2018 (data za loňský rok ještě nejsou k dispozici) jsou na prvním místě běloši (včetně Hispánců) s 69 % případů, druzí jsou černoši s 27,4 %, dále indiáni s 2,1 % a Asiaté s 1,2 %.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Vraždy, zabití a loupeže

Černoši tedy tvoří více než čtvrtinu všech zatčených. Méně než 14 % (tedy kolik jich je v americké populaci) netvoří ani v jedné z třech desítek kategorií uváděných přečinů. Více než polovinu zatčených tvoří černoši ve statistikách o vraždách a zabití (53,3 %) a o loupeži (54,2 %).

Tisíce lidí vyšly v evropských městech včetně Prahy demonstrovat proti rasismu

Evropa

Nepoměr je jasný i při pohledu na počty lidí, kteří po zásahu policie zemřeli. Loni podle amerického statistického úřadu zemřelo po střelbě příslušníků amerických policejních složek více než tisíc lidí. Z toho 36,8 % byli běloši, černoši 23,4 % a 15,7 Hispánci. U zbylé části zastřelených nebyla rasa uvedena nebo známa.

Pokud jde o pravomocně odsouzené ve výkonu trestu, mají podle informací na stránkách Federálního vězeňského úřadu převahu běloši (a Hispánci) s 58,1 %, druzí jsou černoši s 38 %, třetí jsou indiáni (2,3 %) a čtvrtí Asiaté 1,5 %.

Foto: DRAGON WOK, AP

Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co tomu předcházelo

Expolicisté z případu George Floyda stanuli před soudem, kauce milion dolarů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám