Hlavní obsah

Tabletu proti covidu experti v USA doporučili pro schválení jen váhavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nezávislá skupina expertů při americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v úterý jen malou většinou doporučila schválení pilulky proti covidu-19 od americké společnosti Merck. Poradci, jejichž verdiktem se FDA nemusí řídit, se vyslovili poměrem třináct ku deseti hlasům pro schválení léčiva Molnupiravir pro dospělé osoby s mírným až středně těžkým průběhem, u nichž však hrozí riziko rozvinutí těžkého covidu-19.

Foto: Merck & Co Inc, Reuters

Tablety molnupiraviru

Článek

Pokud dá FDA léčivu zelenou, mohlo by být ve Spojených státech k dispozici za několik týdnů, píše list The New York Times. Molnupiravir je prvním lékem proti covidu, který se podává ústně. Lze ho tak užít doma a není nutná cesta do nemocnice jako v případě podávání monoklonálních protilátek, které se aplikují infuzí. Schválen už byl v Británii i v EU.

Česko si objednalo 5000 dávek tohoto přípravku.

EMA odsouhlasila léčbu novým lékem proti covidu

Zahraniční

„Účinnost tohoto výrobku není nesmírně dobrá,“ řekl jeden ze členů panelu expertů David Hardy. I tak však hlasoval pro jeho doporučení, s odůvodněním, že je podobný lék v USA nyní velmi potřebný.

Americký Merck & Co. původně uváděl, že jeho látka s komerčním názvem Lagevrio má padesátiprocentní účinnost při předcházení hospitalizaci a smrti. Hospitalizováno bylo 7,1 procenta lidí, kteří jej dostali, zatímco v kontrolní skupině to bylo 14,1 procenta.

Později však na základě širšího vzorku dat upřesnil, že je účinnost spíše kolem třiceti procent. Druhá část studie totiž ukázala, že v nemocnici naopak končilo více lidí, kteří dostávali molnupiravir, a nepotvrdilo se ani to, že by chránil před úmrtím. Výsledky 30 procent ja pak kombinací obou zjištění.

Navíc se řeší vedlejší účinky látky, které nejsou úplně jasné.

Lék byl schválen, protože perorálně podávaná antivirotika by mohla být podle řady expertů účinnou zbraní v boji s pandemií.

Průlom v léčbě covidu, tabletka molnupiraviru snižuje na polovinu riziko úmrtí

Amerika

Další odborník Michael Green doporučení rovněž podpořil, označil to však za těžké rozhodnutí. „Pokud by se objevila alternativní orálně podávaná látka s lepším profilem bezpečnosti a stejnou nebo podobnou účinností, mohl by úřad (FDA) své povolení ještě přehodnotit.“

FDA posuzuje i podobný lék od společnosti Pfizer Paxlovid. Ten má podle předběžných výsledků testů téměř 90% účinnost při předcházení hospitalizaci a úmrtí. Podle expertů se s ním rovněž nespojují podobná rizika nežádoucích účinků.

 Výhrady proti molnupiraviru

Experti, kteří hlasovali proti, zmiňovali zejména příliš málo prozkoumané vedlejší účinky léku. „Riziko rozsáhlých dopadů na možné vývojové vady plodu, zejména opožděné dopady u mužů, nebylo dostatečně prostudováno,“ řekl specialista na infekční choroby Sankar Swaminathan k tomu, proč schválení nedoporučil.

Společnost Merck & Co. panelu sdělila, že nedoporučuje nasazovat molnupiravir u těhotných žen právě kvůli obavám z možných dopadů na plod.

Mezi experty panují rovněž obavy z toho, že by léčivo mohlo teoreticky zapříčinit vznik nových a nebezpečných mutací koronaviru. Funguje totiž tak, že napadne virus, do jehož genetického kódu pak zanáší chyby, jež mu mají zabránit v množení v těle nakaženého. Virolog John Coffin, který je členem skupiny, ale dodal, že množství takto vzniklých mutací představuje jen malé riziko pro vznik dalších nebezpečných variant koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví objednalo 5000 dávek tablet proti covidu

Domácí

Experti podle stanice NPR požadovali studii, jak lék působí na lidi s oslabeným imunitním systémem.

U molnupiraviru podle expertů nehrozí, že by jeho účinnost ještě snížila nová varianta omikron. Léčivo se totiž nezaměřuje jako vakcíny na takzvaný hrotový s-protein viru (kde má nová varianta největší počet mutací). Změny na dvou proteinech, které látka využívá při pronikání do viru, jsou malé a zřejmě nebudou mít na účinnost vliv.

Americká vláda si již od Mercku & Co. objednala množství léku, které vystačí pro 3,1 milionu lidí. Očekává se, že firma pilulky doručí do konce ledna. Pfizer oznámil, že je schopen vyrobit zásoby svých pilulek jen pro 300 000 pacientů do konce února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám