Hlavní obsah

Sanders a Clintonová se podělili o vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

V úterních primárkách demokratů vyhrála v Kentucky Hillary Clintonová, naopak v Oregonu uspěl vermontský senátor Bernie Sanders. Oregonské republikánské primárky vyhrál Donald Trump, který je už ale bez soupeřů.

Foto: Danielle Peterson, ČTK/AP

Uchazeč o nominaci do prezidentských voleb za demokraty Bernie Sanders

Článek

Po sečtení 99 procent hlasů z kentuckých primárek vede se 46,8 procenta bývalá ministryně zahraničí, Sanders za ní zaostává ale jen 0,5 procentního bodu. Clintonová se nicméně již prohlásila za vítězku klání a i zástupkyně kentucké vlády ve vysílání CNN neoficiálně potvrdila, že Sanders už nemá šanci výsledek zvrátit a Clintonovou porazit.

Z primárek v Kentucky, kde se delegáti rozdělují proporčně, si oba demokratičtí uchazeči o křeslo v Bílém domě proto odnesou stejný počet 27 delegátů, uvedla agentura AP.

Demokraté  – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Kentucky46,8 (27)46,3 (27)5599 %
Oregon46,5 (24)53,5 (31)6170 %

V oregonských demokratických primárkách, kde se rozhodovalo o 61 delegátech, po sečtení dvou třetin hlasů bylo jasné, že vyhrál Bernie Sanders, kterého upřednostnilo 53 procent voličů. Získal zatím 31 hlasů delegátů, zatímco Clintonová jen dvacet. I v Oregonu se hlasy rozdělují proporčně.

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová22941773
Bernie Sanders15231482

Hillary Clintonová tak má po kentuckých primárkách na svém kontě už 2289 a Sanders 1528 delegátů. K získání demokratické nominace je zapotřebí 2383 delegátských hlasů. Sanders se nevzdává, protože chce zvrátit situaci na nominačním sjezdu demokratů, Clintonová má totiž velký náskok jen díky hlasům tzv. superdalegátů, kteří nejsou vázáni výsledky ve výsledky primárek v jednotlivých státech. Těch nasbírala 521, zatímco Sandres jen 41.Vermontský senátor je přesvědčen, že Clintonová nezíská dost vázaných hlasů, aby bylo její vítězství předem jasné.

Republikáni  – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Oregon66,8 (18)16,4 (3)16,7  (0)2871 %

V Oregonu se konalo i republikánské nominační hlasování. Donald Trump v něm zvítězil se ziskem 66,6 procenta hlasů. Realitní magnát nicméně již neměl po odstoupení Teda Cruze a Johna Kasiche žádné oficiální soupeře, přesto každý z nich získal 17 procent protestních hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám