Hlavní obsah

Republikánští dárci mají jasný cíl: připravit Trumpa o vliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Celkem pětkrát změnil bývalý americký prezident Donald Trump stranickou příslušnost. Naposledy v roce 2012, kdy se stal stabilním členem republikánů. Za tu dobu stihl ve straně získat zásadní vliv. O ten ho chtějí po eskapádách, které ho provázely po prohraných prezidentských volbách loni v listopadu, připravit štědří dárci tradiční strany.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Americký prezident Donald Trump bude nejspíš čelit druhé ústavní žalobě.

Článek

Ti dávají své názory najevo tak, že podporují maximálními finančními obnosy členy uvnitř Republikánské strany, kteří se postavili proti Trumpovi. Padesátka jedinců už podpořila obnosem 5800 dolarů (124 tisíc korun) poslankyni Liz Cheneyovou – jediného člověka z vlivného vedení strany, který hlasoval pro odsouzení Trumpa při jeho druhé ústavní žalobě.

Část amerických republikánů vyjednává o odštěpenecké straně

Amerika

Cheneyová, která ve Sněmovně reprezentantů zastupuje stát Wyoming, plánuje v roce 2022 znovu na post poslankyně kandidovat. Spekuluje se, že jejím oponentem v primárkách bude Matt Gaetz. Muž, který nadále zůstal loajální právě Donaldu Trumpovi a který prosazuje politiku nedávno skončivšího prezidenta.

Trump se pustil do McConnella, republikáni se k němu mají otočit zády

Amerika

„Vysokou finanční podporou chceme odlákat její konkurenci,” vysvětluje jeden z řady dárců Michael Epstein z Marylandu.

Volební porážka Trumpa neoslabila

Trump si u republikánů udržel moc i přes listopadovou porážku v prezidentských volbách s demokratem Joem Bidenem. Dárci stojící za lidmi, kteří se proti Trumpovi v rámci vnitrostranických bojů otočili zády, dělají vše pro to, aby tento stav finanční podporou alespoň srovnali.

Nová tvář republikánů: Voliči se odvrátili od tradice ke konspiracím

Amerika

Způsob, jak připravit Trumpa ve straně o moc, je v podstatě jednoduchý. Pokud se do Sněmovny či Senátu podaří dárcům díky finančním příspěvkům protlačit republikány, kteří opovrhují Trumpovou politikou, oslabí tím automaticky exprezidentův vliv. Lidé, kteří jej budou podporovat, totiž nebudou mít dostatečně silný hlas uvnitř strany.

Ačkoli je vysvětlení vcelku logické a snadno pochopitelné, připravit Trumpa o moc bude daleko složitější, upozorňují experti na financování kampaní. Bývalý prezident se nikterak netají tím, že už do sněmovních voleb 2022 bude chtít promluvit. Sám do sněmovny kandidovat nebude, ale vynaloží své prostředky na podporu lidí, kteří za ním stojí.

Později dodal, že v primárkách před volbami v roce 2022 podpoří každého, kdo se hlásí k jeho politice Make America Great Again (Udělejme Ameriku opět skvělou).

Trump má v bance 105 milionů dolarů, kterými může ovlivnit dění v Republikánské straně. Navíc má loajální příznivce, kteří sáhnou do kapsy, když bude potřebovat.
Sheila Krumholzová z Centra pro responzivní politiku

Svůj postoj už dal Trump najevo. V úterý například ostře kritizoval šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella, který sice při hlasování Trumpa podržel, ale zároveň dodal, že je Trump morálně zodpovědný za lednový vpád svých příznivců do budovy Kongresu.

„Pokud republikánští senátoři zůstanou na jeho straně, už nikdy nevyhrají. Mitch je zasmušilý, mrzutý a zamračený politický oportunista,“ kritizoval Trump a republikány vyzval, aby se k němu postavili zády.

Ve hře je i nová strana

Republikány opouštějí desetitisíce voličů. Může za to Trump i útok na Kapitol

Amerika

„Držet krok s Trumpem bude finančně pro jeho oponenty obtížné. Podle posledních údajů má exprezident v bance 105 milionů dolarů (téměř dvě a čtvrt miliardy korun), kterými může ovlivnit dění v Republikánské straně. Disponuje navíc loajálními příznivci, kteří sáhnou do kapsy, když bude potřebovat,“ připomněla Sheila Krumholzová z Centra pro responzivní politiku.

Do hry by navíc mohl zasáhnout i fakt, že podle průzkumu Gallupova institutu chce až 63 procent republikánů založit třetí stranu, která by konkurovala republikánům a demokratům. Strana by měla být zaměřena proti principům, které hájí Donald Trump.

Z toho vyplývá, že její drtivou většinu budou tvořit centrističtí republikáni, a kdyby se tak stalo, mohly by se pomyslné misky vah moci uvnitř republikánů znovu přiklonit více na stranu Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám