Hlavní obsah

Nová tvář republikánů: Voliči se odvrátili od tradice ke konspiracím

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezi republikánskými voliči je v současnosti mnohem více populární poslankyně a příznivkyně bláznivých teorií Marjorie Taylor Greenová než šéf republikánských senátorů Mitch McConnell. Vyplývá to z nového průzkumu. „Stále je definuje trumpismus,” hodnotí zpravodajský sever Axios.

Foto: Profimedia.cz

Republikánská poslankyně Marjorie Taylor Greenová

Článek

Republikánská strana v posledních dnech sveřepě bojuje o svoji identitu. Část straníků chtěla potrestat poslankyni Liz Cheneyovou za to, že hlasovala pro ústavní žalobu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, zatímco jiná část  urgovala, aby orgány zasáhly proti Marjorie Taylor Greeenové.

Ta na sebe upoutala pozornost otevřenou podporou konspiračního hnutí QAnon, které Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vede jako potenciální zdroj vnitřního terorismu.

Do americké Sněmovny se dostala zastánkyně konspirační teorie QAnon

Amerika

Republikánská poslankyně například „lajkovala” příspěvky, které vyzývaly k popravě předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiové, nebo další, které tvrdily, že Hillary Clintonová zavraždila dítě v rámci satanistického rituálu.

Naprostá většina voličů Bidena a demokratů žije v realitě, kdežto naprostá většina voličů Trumpa žije v pohádce, mýtu, v jakési alternativní realitě.
Tomáš Klvaňa, amerikanista

Nakonec si republikáni nechali obě poslankyně – s argumentem, že je strana „velkým stanem, do kterého je každý zván”.

Nová tvář republikánů

Pohled voličů nyní přinesl průzkum společnosti Survey Monkey ve spolupráci s renomovaným zpravodajským serverem Axios. Autoři průzkumu se respondentů ptali na čtyři republikánské politiky: kromě již zmíněných poslankyň také na dva nejvlivnější republikány v Kongresu – šéfa stranických poslanců Kevina McCarthyho a lídra senátorů Mitche McConnella.

Nejvyšší podíl pozitivního hodnocení má McCarthy (+22). V plusových číslech se udržela i Greenová (+10). Oba tradiční politiky, McConnella a Cheyneyovou pak voliči hodnotí negativně.

„Tyto výsledky dokazují, že většinu republikánů stále definuje trumpismus,” píše ve svém článku Axios.

Zajímavé dále je, že voliči, kteří fandí Greenové, druhým dechem dodávali, že ztratili důvěru v americkou demokracii. Jsou také navzdory důkazům silně přesvědčeni, že v posledních prezidentských volbách došlo k rozsáhlým podvodům.

Řada konzervativních komentátorů je vysokou popularitou této poslankyně znepokojena. „Tohle je tvář moderní Republikánské strany,” posteskla si republikánská organizace Lincoln Project, která v minulosti hlasitě vystupovala mimo jiné proti Trumpovi.

Bílý dům řeší odstřižení Trumpa od tajných zpráv

Zahraniční

O nevídané odlišnosti ve fungování dvou hlavních politických stran mluvil v nedávné diskusi pro Politologický klub Univerzity Palackého český amerikanista Tomáš Klvaňa.

„Naprostá většina voličů Bidena a demokratů žije v realitě, kdežto naprostá většina voličů Trumpa žije v pohádce, mýtu, v jakési alternativní realitě,” varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám