Hlavní obsah

Porazím cokoliv, co z Bidena do voleb zbude. Nová krev republikánů si nebere servítky

Washington

Republikánský člen Sněmovny reprezentantů Matt Gaetz prohlásil, že je připraven za tři roky kandidovat do Bílého domu. Pokud do souboje se stávajícím prezidentem Joem Bidenem půjde, porazí prý to, co z něj v roce 2024 zbude. Gaetz byl vycházející hvězdou republikánů, pak ale přišel sexuální skandál a na jeho další kariéru bude mít zásadní vliv, zda ho ustojí.

Foto: Dustin Chambers, Reuters

Matt Gaetz během turné America First

Článek

„Podporuji v kandidatuře na prezidenta Donalda Trumpa. Přímo jsem ho vyzval, aby se o úřad ucházel, a on mi dává veškeré signály, že se ucházet bude. Pokud ale Trump kandidovat nebude, jsem si jistý, že dokážu porazit cokoliv, co do roku 2024 z Joea Bidena zbude,“ napsal Gaetz deníku The New York Post.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Devětatřicetiletý Gaetz patří k nejhlasitějším zastáncům Trumpa a jeho světonázoru v Kongresu. Profiluje se jako i na republikány silně pravicově-konzervativní osobnost. Sám sebe charakterizuje jako libertinsky smýšlejícího populistu. To v praxi znamená, že například kritizuje ekologické snahy o zastavení změn klimatu, hájí právo nosit zbraň a nevidí důvod, proč by měla být v USA zaváděna jednotná zdravotní péče nebo vstřícnější politika vůči ilegálním imigrantům.

Biden se s Putinem setká v Ženevě

Amerika

Teprve se rozjíždíme

Gaetz si prostě s Trumpem rozumí a netají se tím, že by ho jednou rád nahradil. Možná už v příštích primárkách. „Tisíce mil odsud, v bažinách ve Washingtonu, tak nějak doufají, že to všechno skončilo. Že tahle malá revolta populistů pomine a nebude už součástí naší národní identity. No, vždyť my ale teprve začínáme,“ prohlásil například Gaetz minulý týden v Arizoně, kam vyrazil v rámci turné America First.

Trumpova firma čelí vyšetřování pro podezření z trestného činu

Amerika

„Od chvíle, kdy nám prezident Ronald Reagan řekl, že jsme se v Americe dočkali nového rána, uplynulo už příliš mnoho let. U Bidena to vypadá spíš na soumrak. Pokud za Reagana nastalo ráno, tak za Bidena přichází šlofíček. Myslím, že nastal čas probrat naše spoluobčany,“ burcoval Gaetz.

Skandál na krku

Pokud chce mladý republikán skutečně pomýšlet na Bílý dům, musí ale nejprve setřást sexuální skandál. Konkrétně čelí podezření, že měl platit za přízeň a společné cestování napříč USA teprve 17leté dívce.

Trump vyrazí na turné. A naznačuje, že bude znovu kandidovat na prezidenta

Amerika

"Podle několika federálních předpisů je nelegální přimět osobu mladší 18 let k cestě přes státní hranice s cílem provozovat pohlavní styk výměnou za peníze nebo něco hodnotného. Takové případy jsou pravidelně předmětem stíhání ze strany ministerstva spravedlnosti a pachatelé často dostávají tvrdé tresty," konstatoval New York Times. Federální úřady nicméně už toto obvinění prověřují přes dva roky a žádné obvinění dosud nepadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám