Hlavní obsah

Trumpova firma čelí vyšetřování pro podezření z trestného činu

New York

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa již není předmětem čistě občanskoprávního řízení, ale je vyšetřována v trestním řízení, oznámila podle agentury Reuters kancelář generální prokurátorky státu New York Letitie Jamesové. Kancelář zároveň uvedla, že se zapojuje do vyšetřování Trump Organization, které vede manhattanský prokurátor Cyrus Vance.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Donald Trump

Článek

Jamesová prošetřuje, zda Trumpova společnost nepravdivě vykazovala majetek, aby si zajistila půjčky a ekonomické a daňové výhody.

„Informovali jsme Trump Organization, že naše vyšetřování již není čistě občanskoprávního charakteru,” uvedl mluvčí kanceláře. „Nyní společně s manhattanským prokurátorem aktivně vyšetřujeme Trump Organization v trestním řízení,” doplnil.

Daňové podvody, falšování záznamů

Cyrus Vance se v odděleném vyšetřování zabývá Trumpovým podnikáním v době, než se byznysman stal prezidentem, a „možným rozsáhlým a dlouhodobým jednáním kriminálního charakteru” včetně daňových podvodů a falšování obchodních záznamů v jeho společnosti.

Při vyplacení údajných milenek hrál Trump ústřední roli, napsal WSJ

Amerika

Vance se začal případem zabývat poté, co někdejší Trumpův právník Michael Cohen zaplatil dvěma ženám, aby před prezidentskými volbami v roce 2016 pomlčely o Trumpových záletech. Vyšetřování nabralo na obrátkách poté, co Trumpa v loňských volbách porazil demokrat Joe Biden.

Bývalého Trumpova právníka odsoudili na tři roky

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám