Hlavní obsah

Obama v OSN varoval Írán: čas na diplomacii není neomezený

– Washington/New York • Aktualizováno

Spojené státy udělají, co musejí, aby zabránily Teheránu v získání jaderných zbraní, varoval Írán americký prezident Barack Obama v úterním projevu na Valném shromáždění OSN. Také odsoudil tvrdost protestů proti filmu Nevinnost muslimů, které si vyžádaly životy čtyř Američanů. Údernost projevu byla dána i tím, že ho pronesl šest týdnů před prezidentskými volbami v USA.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama hovéří hovoří na Valném shromáždění OSN

Článek

Obama Íránu vzkázal, že na diplomatická řešení je stále čas, ten ale není "neomezený". Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi je podle něj hrozbou, kterou není možné účinně kontrolovat. "Znamenalo by to hrozbu zničení Izraele, byla by ohrožena bezpečnost zemí v Perském zálivu a stabilita světového hospodářství."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při svém vystoupení v americké televizi žádal, aby USA vůči Íránu přitvrdily. Obama je často kritizován, že je příliš mírný, a nyní potřebuje získat hlasy židovských voličů.

Obama už odmítl požadavek, aby byla stanovena červená linie, po jejímž překročení by následoval útok na íránská jaderná zařízení. Už v nedělním televizním rozhovoru dal Obama najevo, že v tomto směru nemíní ustoupit, když řekl, že nebude věnovat pozornost "zvukům zvenčí" a rozhodne se jen na základě amerických zájmů.

Kritika násilí při protestech muslimů

Prezident odsoudil i násilí při protestech proti amatérskému filmu Nevinnost muslimů, při nichž zahynul i americký velvyslanec Christopher Stevens: „Žádná slova neospravedlňují zabíjení nevinných. Žádné video neospravedlňuje útok na velvyslanectví. Žádná urážka nemůže být omluvou pro spálení restaurace v Libanonu, pro zničení školy v Tunisku nebo pro smrt a ničení v Pákistánu. Naše budoucnost bude záviset na lidech, jako byl Christopher Stevens, a ne na jeho vrazích.“ Obama v projevu několikrát zopakoval, že násilí není cestou k řešení problémů světa.

Obama současně dal najevo, že OSN nemůže být tribunou obhajující násilí při protestech: „Dnes musíme dát najevo, že násilí a intolerance nemají místo v našich Spojených národech.“ Opět ale odsoudil film, jedním dechem ale řekl, že se bude vždy zasazovat za svobodu projevu.

I v tomto případě jde o slova určená také voličům, protože Obama byl kritizován, když v prvních hodinách protestů ještě před vražedným útokem v libyjském Benghází se snažil volit opatrná slova. [celá zpráva]

Vzkaz voličům

Obama ujišťoval nejen svět, ale hlavně americké voliče, že se na něj mohou spolehnout při řešení globálních krizí, přestože jeho republikánský rival Mitt Romney prezidentovu zahraniční politiku ostře kritizuje.

Romney zaútočil naposledy v pondělí. Řekl, že nyní je zapotřebí "prezidenta, který bude události na Blízkém východě formovat ... a nebude v jejich vleku".

Stejně tak jeho mluvčí Ryan Williams prohlásil, že "před projevem v OSN vládne v zahraniční politice prezidenta Obamy zmatek". "Mitt Romney jako prezident napraví naše vztahy v zahraničí a zajistí zemi větší bezpečí," řekl Williams.

Obama má celkově v průzkumech jen mírný náskok, ale pokud jde o zahraniční politiku, Američané mu věří podstatně víc než Romneymu. Republikánský kandidát se také dopustil řady přehmatů a ukvapeně kritizoval reakci americké administrativy na napadení amerických velvyslanectví v Egyptě a Libyi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám