Hlavní obsah

USA prudký útok Libyjců na konzulát zaskočil, bojí se dalších

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Benghází

Spojené státy byly překvapeny úterním útokem na svůj konzulát v Benghází, třebaže se uskutečnil v den výročí atentátů na New York a Washington z 11. září 2001. Tajné služby o něm netušily a úřady byly přesvědčeny, že zajištění budovy je dostačující. Nyní se obávají dalších útoků. Libye už zatkla první podezřelé.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Zničené auto konzulátu v Benghází

Článek

Libyjské úřady zatkly v souvislosti s útokem několik lidí. Libyjský premiér Abú Šakir řekl BBC, že vyšetřování pokročilo. Podle něj byli zatčeni ti, kdo protest rozdmýchali.

K údajné zámince pro útok, kterou měl být amatérský film hanobící proroka Mohameda, Šakir dodal, že ani takto urážlivý snímek neopravňuje k tak divokým akcím proti Američanům a americkému velvyslanectví. Dodal že, si útočníci vůbec neuvědomili, že americká vláda nemá nic společného s  tím, že někdo natočil film a dal ho na internet.

Libyjci i američtí vyšetřovatelé, kteří jsou v zemi, se především soustředí na možnost, že protestu proti amatérskému filmu zneužila jiná skupina k útoku na velvyslanectví.

USA útok nečekaly

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Victorie Nulandové vyslal Washington před 11. zářím jako každoročně všem svým diplomatickým zastoupením upozornění s varováním. "Dospěli jsme k názoru, že bezpečnostní zajištění mise v Benghází odpovídá potřebám," řekla ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Americká rozvědka podle zdrojů AP zatím nemá důkaz o tom, že by útok v Benghází byl předem připraven. Podle expertů šlo spíš o spontánní akci, při níž útočníci využili agresivní náladu demonstrantů. Nejsou ani důkazy o tom, že by útok byl spojen s výročím teroristických akcí v USA.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Budova amerického konzulátu v Benghází po útoku

Jak řekl listu Guardian Adil Ibrahim, kterému střelba poškodila dům vzdálený asi míli od konzulátu v místě, kde stojí budova pro ubytování Američanů, byl útok mimořádně prudký: „Ani lepší ochranka by ho nezastavila. Bezpečnostní jednotka je dobrá, když čelíte desítce osob, ale tady bylo 400 útočníků. Američani by potřebovali armádu, aby je zastavili.“

Demonstranti se shromáždili před vchodem do konzulátu a vykřikovali protiamerická hesla. Adil neví, kdo začal střílet první, je možné, že najatá libyjská stráž, která se pokoušela dav natěsnaný v úzké Benátské ulici rozehnat. Dav navzdory snaze ochranky a ostnatému drátu pronikl dovnitř. Jeden granát vybuchl u betonového bloku určenému k zastavení aut s náložemi.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Útočník prchá od zapáleného konzulátu v Benghází.

Část ochranky padla nebo byla zraněna, zbytek se podle Adila vypařil. Američané zůstali sami. Velvyslanec USA Chris Stevens se pokoušel ukrýt v nitru budovy a nadýchal se jedovatého kouře. Další nasedli do obrněného bílého jeepu a podařilo se jim projet davem a dorazit do další budovy, vzdálené asi míli, která sloužila k ubytování Američanů. I tam se nad ránem bojovalo.

Bojovníci svaté války v Benghází

V Benghází sice začala libyjská revoluce, které vyústila ve svržení diktátora Muammara Kaddáfího, k čemuž pomohl západ svou intervencí, v poslední době se v něm ale objevují bojovníci džihádu z řad muslimských radikálů. V dubnu se tam terčem atentátu stala kolona vyslance OSN, po kterém následoval útok na tuniské velvyslanectví a pobočku Mezinárodního výboru Červeného kříže. Vyvráceny byly i hroby spojeneckých vojáků z druhé světové války. Většina těchto akcí se přisuzuje milici Ansar Šaría. Dvě její vozidla byla viděna i u úterního útoku.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Interiér auta poškozeného explozí v Benghází

Salih Fallah, který pracuje v místní kavárně, o ní říká: „Má své klady i zápory. Patřila k těm, kdo poskytovali ochranu (za revoluce). Ale ženou všechno do extrémů a ničí reputaci islámu."

V pátek hrozí masové protesty

Američané se nyní obávají, že se protesty proti snímku Nevinnost muslimů, kde je prorok Mohamed ukázán jako sukničkář, dále rozšíří. "Sledujeme velmi pečlivě vývoj, který může vést k novým protestům. Předpokládáme, že budou pokračovat," řekl novinářům mluvčí Bílého domu Jay Carney poté, co protesty zažily Káhira, Benghází a jemenská Saná.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Egypťané šplhají na zeď před americkým velvyslanectvím.

Dodal, že zhruba padesát amerických ambasád zveřejnilo bezpečnostní varování americkým občanům, kteří v muslimských zemích pobývají. Americké zastupitelské úřady v arabských státech vyhlásily nejvyšší pohotovost.

V pátek mají v Egyptě, Súdánu, Jemenu a Iráku po tradičních pátečních modlitbách vyvrcholit masové demonstrace proti americkému amatérskému snímku. V Egyptě se konají protesty už tři dny a ve čtvrtek při nich bylo zraněno 224 lidí. Demonstranti opět zapalovali policejní auta. Policisté proti nim použili slzný plyn.

K protestům burcují i fotbaloví ultras

Muslimské bratrstvo, salafistická stran Núr a nenáboženské skupiny včetně ultras fotbalového klubu Zamalek už vyzvaly k pochodu miliónů v Káhiře. Vyzývají, aby se k nim přidali i koptští křesťané.

K tažení na americké velvyslanectví v Chartúmu vyzvaly nejvyšší duchovní autority v Súdánu. Do pokojného pochodu se mají zapojit účastníci pátečních modliteb, k nimž se v 5000 chartúmských mešitách údajně sejdou dva milióny lidí. V Egyptě k mírumilovným demonstracím po celé zemi vyzvalo Muslimské bratrstvo, které po svržení prezidenta Husního Mubaraka ovládá domácí politickou scénu. Masové demonstrace svolávají islámští duchovní v Pákistánu, prezident sousedního Afghánistánu Hamíd Karzáí kvůli nestabilní situaci odvolal plánovanou návštěvu Norska. Demonstrace se mají konat i v Nigérii a Indonésii a další se čekají i v Jemenu.

Současné  protesty ukazují, že USA jsou stále vnímány v muslimských zemích negativně, i když v době tzv. arabského jara to tak nevypadalo. V době demonstrací proti prohnilým režimům byl vnímán Západ pozitivně, ale nyní se vše vrací do starých kolejí s tím, jak se stále více prosazují muslimští radikálové, kteří sice nevedli vzpouru proti režimům, ale jsou nejlépe organizováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám