Hlavní obsah

NATO nechce konflikt, bránit členy ale bude, řekl americký ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance nechce konflikt s Ruskem, ale pokud to bude nutné, je připravena bránit své členy. Před jednáním ministrů zahraničí NATO to v pátek řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken. Podle generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga svědčí noční útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu o bezohlednosti ruské agrese, kterou musí Moskva okamžitě ukončit.

Foto: Profimedia.cz

Šéf americké diplomacie Antony Blinken

Článek

"Naše aliance je obranná, nevyhledáváme konflikty. Ale pokud konflikt přijde k nám, jsme připraveni bránit každý metr našeho území," řekl Blinken.

NATO v reakci na ruskou hrozbu posiluje přítomnost svých jednotek na východním křídle, vyslat stovky svých vojáků na Slovensko je připravena i Česká republika.

Útok v Charkově poničil český konzulát

Válka na Ukrajině

Blinken dodal, že spojenci zareagovali na "promyšlenou ruskou agresi" velmi rychle a všichni bez výjimky přispěchali Ukrajině na pomoc. Alianční země, z nichž řada ještě minulý týden před začátkem ruské invaze váhala s přímou vojenskou podporou Kyjeva, začaly rychle dodávat Ukrajině zbraně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záporožská jaderná elektrárna na UkrajiněVideo: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom spojence žádá také o vyhlášení bezletové zóny, k tomu však Aliance nechce přistoupit kvůli obavám z přímého konfliktu s Ruskem.

Země NATO také zatím odmítají poskytnout Ukrajině požadované stíhačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám