Hlavní obsah

Útok v Charkově poničil český konzulát

Aktualizováno

Při ruském útoku na ukrajinský Charkov byl v úterý poškozen honorární konzulát ČR v Charkově. Náměstek ministra Aleš Chmelař proti tomu vznesl u ruského velvyslance ostrý protest. Incident se obešel bez zranění.

Foto: Pavel Dorogoy, ČTK/AP

Zničené charkovské náměstí po útoku ruské armády

Článek

„Tlaková vlna rozbila okna budovy konzulátu, míra škod uvnitř prostor úřadu není dosud známa. Honorární konzul ČR v Charkově Oleg Čigrinov, jakož i jeho asistent jsou naštěstí v pořádku a neutrpěli zdravotní újmu,” informovalo v pátek ministerstvo zahraničí.

Jeden z útoků na náměstí byl zaznamenán i na videu. Směřoval na budovu  oblastní správy na náměstí Svobody v Charkově. Na stejném náměstí sídlí i český generální konzulát.

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila útok na budovu oblastní správy na náměstí Svobody v Charkově. Na tomto náměstí sídlí i český generální konzulát.Video: AP

Náměstek Chmelař odsoudil útok v telefonickém rozhovoru s ruským velvyslancem  Alexandrem Zmejevským jako podlý čin, který je dalším z důkazů, že „Rusko cílí, navzdory svým veřejným prohlášením, i na civilní budovy a civilní obyvatelstvo”.

Raketa smetla budovu v centru Charkova přímo nad hlavou kameramana

Evropa

To, co ruská strana označuje za speciální operaci je nevyprovokovaná a neopodstatněná agrese, konstatoval resort.

„Ruské jednotky musí opustit celé území Ukrajiny, a to bez jakýchkoliv podmínek,” uzavřelo ministerstvo komuniké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám