Hlavní obsah

Nad neočkovanými v USA se smráká

Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve čtvrtek zveřejnila podobu nového nařízení o očkování. Podle něj budou muset mít všechny soukromé firmy se stovkou a více lidmi od 4. ledna své zaměstnance očkované, nebo se budou muset každý týden testovat. Uvedla to stanice CBS.

Foto: Mike Blake, Reuters

Očkovací centrum v Kalifornii

Článek

Nařízení, označované jako ETS, Biden zmínil ve svém zářijovém akčním plánu proti covidu. Na zákon má dohlížet Úřad pro pracovní bezpečnost a zdraví (OSHA) při ministerstvu práce.

První část nařízení však začne platit už v prosinci. Od 5. prosince budou muset neočkovaní na pracovišti nosit roušku a do tohoto data se musejí zaměstnavatelé rozhodnout, zda jejich pracovníci budou očkovaní, nebo testováni. Vakcíny jsou zadarmo, ale testy si zaměstnanci, až na výjimky, musí platit sami. Test stojí deset až patnáct dolarů.

Podle americké administrativy se opatření bude týkat 84 milionů zaměstnanců, tedy dvou třetin lidí v soukromém sektoru. OSHA se ale může rozhodnout platnost nařízení rozšířit i na menší podniky.

Opatření se netýká lidí pracujících z domova a osob pracujících pod širým nebem, pokud však půjdou na pracoviště, musejí mít negativní test mladší než týden. Očkovat se nebudou muset ani lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou, a zřejmě ani lidé, kteří vakcinaci odmítají z náboženských důvodů, ti si ale budou muset požádat o výjimku.

Část států unie nařízení soudně napadla

Reakce na ETS je velmi různorodá, zatímco část zaměstnavatelů opatření vítá, vlivná odborová organizace speditérů TCA varovala, že bude mít katastrofální následky. Podle ní by mohla vést k tomu, že řada řidičů kamionů raději odejde z práce, než by se nechala očkovat. To by ještě prohloubilo problémy v zásobování způsobené nedostatkem kamioňáků a výpadky v dodavatelském řetězci.

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Koronavirus

Tajemník OSHA Jim Frederick je však přesvědčen, že většina zaměstnavatelů bude požadavek dodržovat. Některé větší firmy, jako Google nebo Facebook, už samy požadují, aby se jejich pracovníci očkovali.

Do práce mohou jen očkovaní, rozhodli technologičtí giganti

Amerika

Ministři spravedlnosti 11 amerických států ale už v pátek podali na nařízení žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám