Hlavní obsah

Do práce mohou jen očkovaní, rozhodli technologičtí giganti

Aktualizováno

Tři velikáni světového digitálního průmyslu – společnosti Google, Facebook a Netflix – oznámili, že po svých zaměstnancích (prozatím v USA) začnou vyžadovat a budou kontrolovat vakcinaci proti koronaviru. V Česku se něco takového zatím nechystá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jako první změnu zaměstnanecké politiky ve středu oznámil Google. Ještě týž den se přidal Facebook a po něm i Netflix.

„To, jakou politiku budeme zavádět, bude záležet na místních předpisech a regulacích. Budeme mít postupy pro ty, kdo se ze zdravotních a dalších důvodů nebudou moci nechat naočkovat. S tím, jak se bude situace dál vyvíjet, budeme dál zvažovat náš postup,“ uvedla viceprezidentka Facebooku pro personální záležitosti Lori Golerová.

Co bude se zaměstnanci, kteří se očkovat odmítnou, technologické firmy neupřesnily.

Izrael umožní očkovat proti covidu už děti od pěti let. Ale jen výjimečně

Blízký a Střední východ

Zdůrazňují jen to, že budou očkování vyžadovat po těch, kteří budou chtít pracovat v kancelářích společnosti. Nabízí se proto možnost, že by zůstali na home officu.

Pokud jde o místní nařízení a regulace, může to být ještě oříšek. A to i pro hráče formátu Google nebo Facebook.

Například v Česku platná legislativa takové jednání neumožňuje. Zaměstnavatelům jinými slovy do toho, zda byl jejich zaměstnanec na očkování, nic není.

Češi mohou získat benefity

České firmy proto chtějí své lidi spíš motivovat a tím přispět ke snížení rizika.

„Většina zaměstnavatelů hledá jinou motivaci (finanční bonusy, den volna navíc a podobně), aby měla maximální počet zaměstnanců naočkovaných,“ řekl Novinkám viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Anglie se zřejmě otevře naočkovaným turistům z EU

Koronavirus

„Povinné očkování ve firmách by muselo vycházet z analýzy rizik, například sociální pracovníci mají povinné očkování proti žloutence. Pak je možné určité očkování stanovit jako povinnost,“ dodal Prouza.

Facebook, Google a Netflix to ale vidí jinak. První jmenovaný znovu otevírá své americké kanceláře v říjnu a bude chtít, aby asi polovina z jeho 58 tisíc zaměstnanců, která má v plánu dorazit, přišla naočkovaná.

Ochrana herců a investic

Google podle informací serveru Daily Mail začne otevírat své kanceláře až ve druhé polovině října a také on bude vstup podmiňovat vakcinací proti covidu.

Opatření se navíc bude týkat i tisíců externistů, kteří budou chtít do kancelářských prostor Googlu dorazit.

Společnost Netflix se stala průkopníkem v oblasti zábavního průmyslu. Ve středu oznámila, že bude od všech, kdo přijdou do blízkosti herců, vyžadovat potvrzení o vakcinaci.

Deset milionů podaných dávek. O třetím kole očkování se rozhodne v srpnu

Domácí

Chce tím předejít finančním ztrátám spojeným s prodlevami v natáčení v případě propuknutí nákazy ve filmových štábech. Informoval o tom server Deadline s tím, že se opatření týká všech studií na území Spojených států.

Požadovat v amerických studiích potvrzení o očkování umožňuje kolektivní dohoda, kterou minulý týden uzavřely hollywoodské odbory s nahrávacími studii.

Další velcí hráči, jako například Apple či Amazon, se zatím definitivně nerozhodli. Společnost Microsoft oznámila, že nechává očkování jako dobrovolné, byť ho svým zaměstnancům doporučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám