Hlavní obsah

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Více než deset velkých amerických firem už svým zaměstnancům nařídilo, aby se nechali naočkovat proti koronaviru. Po trojici Google, Netflix a Facebook ke stejnému rozhodnutí nyní přistoupily například Microsoft, Twitter, Uber, nebo Walmart. Lidem už dochází trpělivost s neočkovanými, přes tři pětiny obyvatel Spojených států už podporují povinné očkování, ukázal nedávný průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už v květnu federální vláda oznámila, že zaměstnavatelé mohou po svých pracovnících požadovat, aby se nechali proti koronaviru naočkovat. Firmy mohou zároveň své zaměstnance k očkování libovolně motivovat.

Očkování jako podmínku pro návrat do práce už nařídilo přes patnáct amerických gigantů.

Většina firem umožňuje nenaočkovaným zaměstnancům pracovat z domova.

Některé společnosti mají ale jasno: buď vakcína, nebo vyhazov. Například realitní společnost Durst Organisation začne od zaří nenaočkované zaměstnance propouštět. Výjimku budou mít odboráři a ti, kteří mají výjimku ze zdravotních nebo náboženských důvodů.

Do práce mohou jen očkovaní, rozhodli technologičtí giganti

Amerika

Společnost Microsoft bude požadovat potvrzení o očkování po všech zaměstnancích, prodejcích, ale i hostech, kteří budou chtít vstoupit do firemních budov. Pravidlo začne platit už od září.

Stejné nastavení bude platit například v budovách deníku The Washington Post.

Podobně je na tom i Twitter, který se ale rád pyšní tím, že má jednu z nejflexibilnějších pracovních politik v zemi. V podstatě všichni zaměstnanci mohou pracovat z domova, pokud chtějí, nezávisle na pandemii.

Řetězec obchodních domů Walmart zavádí povinné očkování pro své korporátní zaměstnance a manažery. Rozhodnutí ohledně největší části personálu, tedy prodavačů a skladníků, zatím nepadlo.

Jako další podniky, které chtějí očkování alespoň po části svých zaměstnanců, server Axios uvádí dopravní společnost Uber, investiční korporaci BlackRock nebo mediální konglomerát Walta Disneyho.

Povinné očkování zákon povoluje

Podmiňovat vstup do určitých prostor může ve Spojených státech nejen zaměstnavatel, ale také federální, případně státní vláda.

Důvodem je právní precedent z roku 1905 zvaný „Jacobson v. Massachusetts”, který po vypuknutí epidemie neštovic státům povolil právo nařídit obyvatelům povinné očkování. Soud tehdy vysvětlil, že osobní svoboda není absolutní a podléhá v určitých situacích moci demokratické většiny.

Do restaurací vstup jen pro očkované, oznámil New York

Amerika

K fakticky povinnému očkování jako první z amerických států přistoupil New York City. Od poloviny srpna si tak nenaočkovaný Newyorčan už nezajde do restaurace nebo třeba do posilovny.

Z velkého průzkumu americké iniciativy The COVID States Project vyplynulo, že pro povinné očkování je ve Spojených státech podpora 64 procent obyvatel.

Server Axios ve svém článku píše, že to je zřejmě proto, že naočkovaným Američanům dochází trpělivost s lidmi, kteří vakcínu odmítají, protože jim svým postojem brání v návratu do normálního stavu. Podpora povinné vakcinace tak podle Axiosu ještě poroste.

Ve Spojených státech je v tuto chvíli naočkováno 70 procent dospělých alespoň jednou dávkou, z celkové populace to je 58,5 procent. Plně ochráněno už je asi polovina Američanů. Panují ale obrovské rozdíly v proočkovanosti mezi jednotlivými státy i okresy.

Reklama

Výběr článků

Načítám