Hlavní obsah

Na americké základně mizeli vojáci. Armáda to řešila až po brutální vraždě vojačky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Houston

Americká armáda v úterý propustila a suspendovala 14 důstojníků, kteří stáli v čele texaské základny Fort Hood, kvůli široce rozšířenému násilí, uvedl ve středu list The Guardian. Na základně byla zavražděna vojačka Vanessa Guillénová. Za rok tam zemřelo 25 vojáků, někteří spáchali sebevraždu a některá těla byla objevena až po dlouhé době.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Pohřeb zavražděné Vanessy Guillénové.

Článek

Vanessa Guillénová zmizela letos 22. dubna. Dva měsíce se po ní pátralo v rozsáhlých oblastech středního Texasu. Nakonec byly nalezeny koncem června její ostatky u řeky Leon.

Rodina úřadům sdělila, že má podezření, že se zmizením může mít něco společného voják Aaron David Robinson. Žena si prý stěžovala, že ji na základně obtěžují dva vojáci a jedním měl být právě Robinson.

Pod tlakem rodiny nakonec armáda oznámila, že 1. července spáchal Aaron David Robinson sebevraždu, když ho chtěli zatknout. Podle ministerstva spravedlnosti byl Robinson podezřelý, že Guillénovou zavraždil na základně, pak její tělo rozčtvrtil a jeho kusy zakopal u řeky Leon. Údajně mu pomáhala  jeho přítelkyně Cecily Aguilarová, která to však při slyšení před soudem popřela.

„Jsme přesvědčeni, že Vanessa Robinsonovi řekla, že nahlásí, že ji obtěžuje. A to je důvod, proč ji ubil k smrti,“ řekla právnička rodiny Guillénových Natalie Khawamová. Guillénová to však neudělala, podle rodiny se bála. Armáda tvrzení rodiny odmítla s tím, že pro to není žádný důkaz.

Po zmizelých se nepátralo

Případ Guillénové však nebyl jediný, kdy voják zmizel, a trvalo dlouho, než byl vypátrán. V červenci bylo také nalezeno tělo dalšího vojáka Majhora Mortyho u vodní nádrže u Fort Hood. A při pátrání po Guillénové bylo objeveno i tělo dalšího nezvěstného vojáka Gregoryho Moralese, který zmizel už v srpnu 2019.

Kongres v září nařídil vyšetřování situace na základně, protože ze statistiky trestných činů vyplynulo, že mezi lety 2014 a 2019 tam bylo spácháno 129 vážných trestných činů včetně vraždy, únosu a sexuálních útoků.

Vyšetřování vedlo k čistkám

Na základě sněmovního vyšetřování byli vyhozeni generál major Scott Efflandt, kterému umožnili vést základnu i poté, co byla zabita Guillénová, velitel třetího jezdeckého pluku plukovník Ralph Overland i jeho zástupce major Bradley Knapp. Suspendováni byli velitel první jízdní divize generál major Jeffrey Broadwater a jeho zástupce major Thomas C. Kenny.

Tajemník Pentagonu pro pozemní síly Ryan McCarthy uvedl, že situace ve Fort Hood, kde došlo k selháních při řešení sexuálního násilí a obtěžování, „je přímo spojena se selháním vedení“. Dodal, že je hrubě zklamán tamními veliteli.

Mezi vyhozenými a suspendovanými jsou i příslušníci Armádní vyšetřovací služby CID, uvedla právnička rodiny zavražděné.

McCarthy nově nařídil, že každý zmizelý se musí nahlásit nejpozději do 48 hodin. Musí se udělat všechno, aby byl nalezen a zjistilo se, co se skutečně stalo, než se uvede, že opustili základnu bez svolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám